Читај ми!

Српски језик на Универзитету у Љубљани

Лекторат за српски језик почиње са радом у Љубљани. Споразум о оснивању лектората између словеначког и српског Универзитета потписан је на 4 године. Према уговору о оснивању Лектората, лектору ће се обезбедити одговарајући фонд часова и услови за рад, као и промоција нових студијских предмета који ће укључивати српски језик и књижевност.

"Долазим из Крушевца, а студирала сам у Новом саду, где сам и завршила магистраске студије. Након тога сам уписала докторске студије у Бечу и у Новом Саду и сада сам докторанткиња оба факултета. Држаћу куресеве српског језика као страног језика на почетном нивоу, а ли и на вишим нивоима, од нивоа А1 до Ц1.

У сардњи са факултетом ћемо организовати и бројна предавања ради промовисања српске културе и српске заједнице у Словенији", каже Тијана Миленковић, магистар српског језика и књижевности.

"Мој мотив је био што сам као српски писац ту, у Љубљани, и раду тог лектората могу да помогнем конкретно, као писац који ће гостовати, на неки начин помоћи лектору да приближи сво богатство и лепоту српске књижевности у коју ја верујем и поносан сам што сам део те књижевности", каже Александар Гаталица, први саветник за културу Амбасаде Републике Србије.

Статус лектора ће бити усклађен са словеначким и европским законодавством. Ово је први пут да се овакав лекторат отвара у Словенији.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи