Читај ми!

Годишња скупштина Фонда дијаспора за матицу

Седница Скупштине Фонда дијаспора за матицу одржана је 24. септембра у Парохијском дому Храма Светог Саве, у Београду.

Поред представника српског расејања из више европских земаља, САД, Канаде и Аустралије, у раду Скупштине су учествовали Милица Ђурђевић Стаменковски, председница Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, Мирослав Чучковић, градски менаџер Града Београда, Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника Србије и други представници јавног, културног и друштвеног живота.

Скупштина је усвојила Извештај о раду, завршни рачун за протекли период, као и смернице за рад у наредној години. У смерницама је истакнуто да ће Фонд и у наредном периоду, у складу са утврђеним критеријумима, дати приоритет решавању хуманитарних проблема угроженог народа у Покрајини Косово и Метохија, избеглим и расељеним лицима као и сиромашним породицама са троје и више малолетне деценаставити.

Указано је да расте број молби за хуманитарну помоћ док се приходи Фонда од камата на депозите у банкама и нових донација смањују. Зато је упућен апел потенцијалним приложницима и донаторима из расејања и матице да својим прилозима Фонду омогуће решавање хуманитарних случајева. У истом циљу, Фонд ће наставити своје вишегодишње напоре за укидање пореза на хуманитарну делатност како се средства за хуманитарне потребе не би пореским оптерећењима смањивала.

Председница Управног одбора др Љиљана Вернер је обновила иницијативу Управе за изградњу Српског дома у Београду као институције културног и друштвеног повезивања матице и расејања као и Меморијала жртава геноцида над српским народом у 20. веку. Указала је и на потребу да се заврши започета реконструкција споменика жртвама агресије НАТО у Парку „Ушће", на Новом Београду и да се упали вечна ватра. Она је такође изразила очекивање да ће се раније узурпирана средства Фонда дијаспора за матицу и Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић" врате како би се нормализовао и проширио њихов рад, али како би се, уједно oтклонили изроци и даље присутног неповерења у односима матице и расејања.

Учесници Скупштине су, између осталог, изразили забринутост због продужене дискриминације припадника Српског народа у бившим југословенским републикама, тихог етничког чишћења и све теже заштите њиховог националног, културног и духовног идентитета.  

Изражена је и подршка државном руководству за мирно, праведно и одрживо решавање питања покрајине Косово и Метохија, у складу са међународним правом, Уставом Србије и резолуцијом СБ УН 1244 којом се гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије а за Косово и Метохију предвиђа широка аутономија у оквиру Србије. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво