Читај ми!

Музеј наивног сликарства у Канади обележава две деценије рада

Један од ретких музеја наивног сликарства у канадском граду Магог, Galerie Jeannine Blais, који окупља елиту светски познатих наивних сликара, данас слави 20 година постојања. На изложби поводом тог јубилеја, један од излагача биће и наш Драган Михаиловић, чија је светска сликарска каријера започета на тлу Канаде, и који је једним делом учествовао у његовом стварању.

Миахиловић успешно сарађује са канадском Galerie Jeannine Blais од 1985. године. Излажући и промовишући његове слике, учинила је од њега најпопуларнијег наивног сликара у том делу Северне Америке.

"У Галерији сам, у самом почетку моје канадске каријере, упознао великог заљубљеника у наивну уметност, сликара Ивана М. Дегла, чији је сан био да оснује Музеј наивног сликарства у канадској покрајини Квебек коју још зову и Бел Прованс. Изазов је био велики, али Иван је упорно, савлађујући бројне препреке, успео да у десетогодишњој борби свој сан оствари. Данас је то светски познат музеј који поседује велики број слика уметника из целог света.

Један сам од неколико наивних сликара који су здушно помагали рађање и учвршћивање позиције музеја поклањајући слике које се данас налазе у фундусу куће. Вероватно да сам један од дародаваца који није никада одбио да поклони слику која је била намењена продаји за интерес музеја, а то сам учинио и овог пута, за прославу двадесетогодишњице од оснивања Музеја.

Оно што је сваком сликару част и велико признање је када се једна од његових слика изабере за најављивање важних манифестација, као што је урађено и овог пута. Вероватно да ми се тим чином управа музеја захваљује на подршци. Срећна годишњица музеју и да још дуго успешно раде", каже Драган Михаиловић за РТС.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво