Читај ми!

Књига "Портрети јунака и јунакиња Достојевског" владике Максима

Eпископ Лос Анђелеса и Западне Америке и професор патрологије на Универзитету у Београду, владика Максим, аутор је књиге "Портрети јунака и јунакиња Достојевског".

Књига владике Максима представљају инспиративну, проницљиво написану и богато илустровану књигу којом аутор жели да подсети на сложеност „руске душе" коју потврђују јунаци Достојевског - критичари апсолутизма, окрутне власти и тријумфализма империје. Подробну анализу ових јунака и светова у којима обитавају прате и њихови портрети које је насликао сам владика Максим.

„Надахнуће да напишем овакву књигу дошло је изненада, али повод је дао 200-годишњи јубилеј од рођења Достојевског (1821-2021), као и потреба за дијалогом са самим јунацима и јунакињама његових романа. Размишљао сам како би изгледало једно визуелно уздарје великом писцу за његов рођендан. Писање о јунацима и сликање симултано су се одвијали у јеку епископских обавеза на једној страни и уметничких импулса на другој.

Моја је велика жеља да се читаоци врате читању Достојевског и његове генијалне мисли да је стварност дубља од било каквог покушаја људске маште да је сагледа. Упркос привидној једноставности појава, Достојевски нас подсећа да је стварност страшна енигма. Стога он пред све, посебно хришћане, ставља упозорење да припазе шта говоре а шта чине. Христово ћутање као одговор на оптужујући монолог Великог инквизитора говори о једној истини која се не може исцрпети громогласном, претећом проповеди, него се манифестује у пољупцу на анемичним уснама Инквизитора. Тај пољубац је божански одговор на "самозатвореност и самоутамничење" данашњег човека", каже владика Максим.

Владика Максим је епископ Лос Анђелеса и Западне Америке, као и професор патрологије на Универзитету у Београду. Поред архипастирског и професорског рада, бави се сликањем.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво