Читај ми!

Преминула проф. др Радмила Милентијевић

У Њујорку је преминула проф. др Радмила Милентијевић, велика добротворка која никада није заборављала свој родни крај и српски народ.

In memoriam: Проф. др Радмила Милентијевић (27.10.1931. Азања - 20.09.2022. Њујорк)

Рођена је 27. 10. 1931. године у Азањи (засеок Влашки До), од оца Живомира и мајке Данице, дев. Бабанић. Рано детињство је провела у Влашком Долу, где је започела основно школовање. Пред крај школске године са породицом се сели у Београд и тамо завршава први разред основне школе и наставља даље школовање. Била је студент треће године економије када се из Београда отиснула у свет. Неко време је провела код оца у Паризу, а затим је стигла у Чикаго, где је студирала светску савремену историју. Магистрирала је на Чикашком универзитету 1961. а докторирала на Колумбија универзитету у Њујорку 1970. године.

Професорску каријеру започела је 1966. године на Катедри за историју Сити колеџа Градског универзитета у Њујорку, где је 1984. изабрана за редовног професора. Држала је наставу из области Савремене европске историје, руководила програмом постдипломских студија из историје и била шеф Катедре за историју (1990-1993).

Обављала је и руководеће функције на Градском универзитету у Њујорку.

Године 1993. одлази у пензију, али задржава статус професора емеритуса на том универзитету. Проф. др Радмила Милентијевић је изабрана за министра без протфеља у Влади СР Југославије 14. јула 1992. године, а од 11. 2. 1997. била је министар за информације у Влади Р. Србије.

Проф. др Радмила Милентијевић, никада није заборављала свој родни крај и српски народ. У Азањи је обновила цркву и подигла своју Задужбину - Парохијски дом. Свом родном месту даривала је артеријски бунар, Спомен чесму и споменик војводи Ђуши Вулићевићу. У Влашком Долу је ктитор цркве и Парохијског дома и саградила је Културни центар Радмила Милентијевић. Обнављала је цркве и манастире у Србији и другим земљама где живи српски народ. Подигла је споменике Филипу Вишњићу у Вишњићеву и Кнегињи Милици у Трстенику.

Даривала је многе установе и институције, научне центре и удружења. Поводом „Дана порода" од 2016. године, другог дана Божића у својој Задужбини у Азањи, проф. Милентијевић дарује сву децу из Азање, Влашког Дола и Грчца која су рођена у претходној години.

Основала је Фондацију Фонд Радмила Милентијевић у Београду, 2010. године, која ће наставити хуманитарни рад и убудуће.

Аутор је две књиге под називом: „Милева Марић Ајнштајн живот са Албертом Ајнштајном".

Почасни члан је Удружења књижевника Србије. Добитник је више награда и признања. Проф. др Радмила Милентијевић је почасни грађанин града Решице (Румунија) и општине Смедеревска Паланка.