Читај ми!

Филм о Светој Петки у биоскопима широм Европе

Аустријска премијера филма Хаџи-Александра Ђуровића, "Света Петка - Крст у пустињи" биће одржана у Бечу, 30. септембра, у термину од 19.30 часова, у биоскопу Cineplexx Millennium City.

Свечану премијеру ће својим присуством увеличати главна глумица Милена Предић, редитељ филма Хаџи-Александар Ђуровић и ауторка књиге "Петкана" по којој је филм снимљен, Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Након свечане премијере у Бечу, филм наставља да се приказује на редовном репертоару биоскопа Cineplexx Millennium City, Donau Zentrum и Lugner Kino. Аустријска публика ће имати прилику да погледа филм "Света Петка - Крст у пустињи" и у Cineplexx биоскопима широм земље у недељу, 2. октобра.

Филм ће такође бити приказан 1. и 2. октобра у одабраним биоскопима Немачке, као и у Чешкој републици и на Малти. Током месеца октобра филм ће бити приказан и у Швајцарској, Белгији, Луксембургу и Шведској.

Филм прати живот побожне девојке Параскеве, где упознајемо њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља. Млада Параскева напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу где проводи наредних четрдесет година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима.

Бочна прича нам говори о две жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и верских средина, али деле исте људске емоције, вредности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег света који је Параскева напустила. Ова прича нам говори како људи могу да победе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човечанства, што га чини актуелним и данас, било где на свету.

Поред Милене Предић у главној улози, у филму улоге тумаче и Милица Стефановић, Филип Хајдуковић, Јадранка Селец, Даниел Сич, Бранислав Томашевић, Андреј Шепетковски, Младен Совиљ и многи други.

Компанија Адриа Филм ће од сваке продате улазнице за пројекције које се одржавају у Бечу донирати по 1 еуро за обнову храма Рођења Пресвете Богородице (Српске православне цркве) у шеснаестом бечком округу.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво