Читај ми!

Добар укус Србије

Већ годинама фестивал Taste of Serbia, Укус Србије, привлачи велики број Срба и њихових пријатеља, али и многих комшија из чикашког насеља Лејк Форест, Американаца и људи из целог света.

Фестивал се одржава на имању цркве Свети Василије Острошки, 3. и 4. септембра. Баш као и фудбалска Србијада, скуп се организује током Labor Day викенда, јер је посетиоцима лакше да остану касно увече и у недељу. Наиме, понедељак је нерадни дан за већину људи, а празник Labor Day представља званично и крај летње сезоне у Америци.

Једна од основних одлика фестивала је одлична организација. Директорка фестивала је Софија Скалзити која се постара да се о свим детаљима мисли већ месецима унапред. Око две стотине волонтера ради током викенда, а међу њима има инжењера, судија, професора универзитета.

Сва храна која се припреми за фестивал буде продата, јер су и наши људи и Американци одушевљени специјалитетима и домаћом храном, печењем и другим производима који се могу купити на фестивалу. Одлика догађај је такође и да се сви осећају добродошлим.

Још једна од тајни успеха фестивала је одлична музика, па тако један од шатора испред цркве има музику тамбураша, где гости певају заједно са свирачима до касно у ноћ током овог празничног викенда.

Пошто се наша црква у Лејк Форесту налази врло близу једног од главних ауто путева, 94, који повезује Милвоки са Чикагом и северном Индијаном, долазак је лак са свих страна шире градске територије.

Треба истаћи и да је улаз бесплатан, а има и пуно паркинг места. Чак су и волонтери увек ту,  прате ситуацију на паркингу и прецизно упућују возаче до слободног паркинг места.

Иначе, у цркви има и доста чланова који су рођени у Америци, али многи од њих све чешће посећују Србију и шаљу тамо децу да уче српски језик. Истовремено, планирају да купе станове у Београду и другим местима Србије како би што више ојачали везу са родним крајем њихових предака, али многи су одлучили да тамо живе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво