Читај ми!

Темишвар: "Дани преображења Срба у Румунији" свечано отворена у Генералном конзулату

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару свечано је отворена 29. по реду међународна књижевно-духовна манифестација "Дани преображења Срба у Румунији", чији је циљ неговање српског језика и очување савременог српског књижевног израза у расејању.

Присутнима су се обратили почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић, који је уједно и главни организатор манифестације, лауреат "Велике базјашке повеље" песник Никола Вујчић и конзул Марија Шошић.

Поред писаца из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији као специјални гости учествују писци из Републике Српске, Хрватске, Немачке, Француске и Чешке, као и представници Матице српске, Српске православне цркве, Савеза Срба у Румунији и угледни Срби из Румуније.

Током тродневне манифестације, која је по садржају и значају јединствена у дијаспори и региону, предвиђене су књижевне вечери, округли столови и неколико културних приредби. Програмом је ове године обухваћено неколико места у жупанијама Тимиш и Караш Северин, Дунавској клисури и Пољадији у којима живи српско становништво: Темишвар, Белобрешка, Стара Молдава, Базјаш, Златица, Кусићи и Соколовац.

Централно место манифестације је манастир Базјаш - један од извора српске духовности који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава - где је предвиђено уручење "Велике базјашке повеље" овогодишњем добитнику песнику Николи Вујчићу.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара