Читај ми!

У Сиднеју одржан 34. Српски фолклорни фестивал

Седамнаест фолклорних друштава извело је 48 кореографија на 34. Српском фолклорном фестивалу у главном граду Аустралије.

У Сиднеју у Аустралији минулог викенда одржан је дводневни 34. по реду Српски фолклорни фестивал у Српском центру Бонириг у Сиднеју. Након дуге паузе (од три године) манифестација је окупила велики број посетилаца из многих места у Аустралији.

У два дана било је много манифестација, а посебну пажњу изазвао је концерт играча 17 културно-уметничких друштава и ансамбала црквено-школских општина, са изведених невероватних 48 различитих кореографија из разних крајева Србије и других делова Балкана где живи српски народ. Овогодишња смотра окупила је фолклорна и културно-уметничка друштва из Сиднеја, Мелбурна, Аделејда, Бризбејна, Канбере и Вулонгонга.

Први дан је био посвећен дечијем карневалу и ауто-мото изложби на којој су заљубљеници у моторе и аутомобиле довезли уникате, сређене до савршенства.

Фестивал је свечано отворила Нена Борак, дугогодишњи члан и секретар Покрета српских четника Равна Гора. Домаћини предвођени председником Српског центра, Чедомиром Јешићем, члановима управе Тањом Зупковић и Јованом Чубрилом са својим члановима и волонтерима били су сјајни домаћини. Оволика посећеност до сада није била, а два дана уз пуно ића и пића присутни су уживали у доброј музици, веселој атмосфери и богатој томболи.

Многобројним гостима су се обратили и амбасадор Републике Србије Раде Стефановић и епископ аустралијско-новозеландски Силуан. Амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић у свом обраћању је изразио задовољство што је у прилици да по први пут лично присуствује овој манифестацији и што се овај традиционални фестивал поново одржава након три године паузе због пандемије изазване коронавирусом. Амбасадор Стефановић је нагласио да Република Србија подржава све активности које доприносе очувању културног и националног идентитета, као и да у српској заједници у Аустралији види важну спону за унапређење билатералних односа две земље.

Отварању фестивала присуствовали су и епископ аустралијско-новозеландски Силуан, градоначелник сиднејске општине Ферфилд Френк Карбонеа, посланик у Парламенту Аустралије Даи Ле, неколико посланика у Парламенту Новог Јужног Велса, неколико одборника.. Даи Ли је истакла да јој је било задовољство и велика част да присуствује овом 34. Српском фолклорном фестивалу. Она је додала да јој је за њу предивно када види колико је манифестација узнапредовала од 1987. године.