Читај ми!

У Сиднеју одржан 34. Српски фолклорни фестивал

Седамнаест фолклорних друштава извело је 48 кореографија на 34. Српском фолклорном фестивалу у главном граду Аустралије.

У Сиднеју у Аустралији минулог викенда одржан је дводневни 34. по реду Српски фолклорни фестивал у Српском центру Бонириг у Сиднеју. Након дуге паузе (од три године) манифестација је окупила велики број посетилаца из многих места у Аустралији.

У два дана било је много манифестација, а посебну пажњу изазвао је концерт играча 17 културно-уметничких друштава и ансамбала црквено-школских општина, са изведених невероватних 48 различитих кореографија из разних крајева Србије и других делова Балкана где живи српски народ. Овогодишња смотра окупила је фолклорна и културно-уметничка друштва из Сиднеја, Мелбурна, Аделејда, Бризбејна, Канбере и Вулонгонга.

Први дан је био посвећен дечијем карневалу и ауто-мото изложби на којој су заљубљеници у моторе и аутомобиле довезли уникате, сређене до савршенства.

Фестивал је свечано отворила Нена Борак, дугогодишњи члан и секретар Покрета српских четника Равна Гора. Домаћини предвођени председником Српског центра, Чедомиром Јешићем, члановима управе Тањом Зупковић и Јованом Чубрилом са својим члановима и волонтерима били су сјајни домаћини. Оволика посећеност до сада није била, а два дана уз пуно ића и пића присутни су уживали у доброј музици, веселој атмосфери и богатој томболи.

Многобројним гостима су се обратили и амбасадор Републике Србије Раде Стефановић и епископ аустралијско-новозеландски Силуан. Амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић у свом обраћању је изразио задовољство што је у прилици да по први пут лично присуствује овој манифестацији и што се овај традиционални фестивал поново одржава након три године паузе због пандемије изазване коронавирусом. Амбасадор Стефановић је нагласио да Република Србија подржава све активности које доприносе очувању културног и националног идентитета, као и да у српској заједници у Аустралији види важну спону за унапређење билатералних односа две земље.

Отварању фестивала присуствовали су и епископ аустралијско-новозеландски Силуан, градоначелник сиднејске општине Ферфилд Френк Карбонеа, посланик у Парламенту Аустралије Даи Ле, неколико посланика у Парламенту Новог Јужног Велса, неколико одборника.. Даи Ли је истакла да јој је било задовољство и велика част да присуствује овом 34. Српском фолклорном фестивалу. Она је додала да јој је за њу предивно када види колико је манифестација узнапредовала од 1987. године.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара