Читај ми!

Милорадовић на важној функцији у Градској управи Беча

У Градској управи Беча однедавно високу функцију добио је Србин Марко Милорадовић, који је именован за шефа Одељења за стратешка питања финансијске, привредне и политике тржишта рада Града Беча.

Иако чине значајан део становништва у Бечу, са више од 200.000, ретко који Србин до сада је био на високој функцији Градске управе Беча.

Пре именовања на нову функцију, Милорадовић (35) је био шеф кабинета покрајинског секретара за финансије, привреду, рад и међународне односе Града Беча и градске електране Петра Ханкеа.

Спреман је, каже, да се ухвати у коштац са свим проблемима и изазовима која пред цео свет ставља надолазећа енергетска криза, изазвана ратом у Украјини.

Нема страх од обавеза и великог посла који је пред њим, уверен је да је прави човек, на правом месту.

Милорадовић појашњава да је његова надлежност координација свих привредних структура у власништву Града Беча, независно од тога да ли је организована као јавна управа, Магистрат, или као јавно предузеће.

"Мој посао није бављење микро менаџментом, нисам 'пословођа', већ постављање великих стратешких праваца - како да се Град Беч постави у областима финансија, привреде и радног тржишта у будућности", рекао је Милорадовић.

Свестан је да су пред њим, као и пред грађанима Беча велики изазови, а међу њима су климатске промене и ефекти које на град оставља климатска криза, што, на пример, са собом повлачи и значајне инвестиције у санирање градске "супстанце".

"Ту је и промена енергетског система. Поготово ми у Бечу морамо брже да напустимо гас, као енергетског носиоца, а да уз то одржимо финансијску стабилност града, упркос великим инвестицијама", указује Милорадовић.

Као један од задатака види и проширење тренутно добре ситуације на тржишту рада.

"Први пут у историји града имамо више од 900.000 запослених, а иако је то до сада незабележено, и даље је потребно више медицинског особља, више стручњака у техничкој области...Укратно - пред нама су велике трансформације, координација у свим облатима у домену тржишта рада, али важно је да имамо план", рекао је Милорадовић.

Милорадовић, дипломирани правник, има тек 35 година, али сигуран је у себе, и са искуством које је већ стекао, има вољу и снагу да ради за добробит свих грађана Беча.

Рођен је 1987. године у Петровцу на Млави, али је одрастао и студирао у Инсбруку, где је након правне праксе у тамошњем суду, постао правни саветник председника Управног суда Беча.

Од 2016. године је био члан кабинета министра здравља, а две године касније постаје заменик шефа кабинета Петра Ханкеа.

"Градоначелник Беча Михаел Лудвиг ме је именовао да водим Одсек за стратешку политику, финансије, привреду и радног тржишта. За мене је то велики комплимент, награда за досадашњи рад у Влади Беча, али и велика одговорност", каже Милорадовић.

Пред њим су, наводи, најважније теме и питања у ком правцу жели и може да се даље развија једна важна европска метропола.

"Драго ми је што је Беч показао спремност и зрелост да у Градску управу именује једног младог човека, не-класичног порекла, али, ипак баш "класичног Бечлију", за једну такву позицију", рекао је Милорадовић.