Читај ми!

Проверите важност докумената пре пута

Приликом спремања на путовање преко границе или одласка на годишњи одмор,понекад се деси да заборавимо да проверимо важност путних исправа и докумената. Дођемо на границу и онда настаје проблем. У Амбасади Републике Србије у Словенији кажу да таквих случајева има, поготово у летњој сезони. Ево шта о томе за РТС каже српски конзул у Словенији Милинко Шпица.

На основу статистичких података којима располаже дипломатско конзуларно представништво Србије у Словенији 2021 године издато је 172 хиљаде боравишних дозвола.У амбасади републике Србије у Словенији све је већи број захтева за решавање административних послова а најчешће издавања путног листа. Како каже српски конзул Милинко Шпица гужве су велике,особља у амбасади недовољно а радно време готово и да не постоји.

"Дешава се врло често да наши грађани дођу на границу са Хрватском и да примете да им је документ истекао или да их уопште нису ни понели", каже Милинко Шпица конзул Републике Србије у Словенији.

Шта урадити уколико истекне важност пасоша или другог документа?

"У случају када им је документ истекао, једини начин да реше свој проблем јесте да се обрате нама и да им ми издамо путни лист којим могу да дођу у Србију и том приликом да изваде нов пасош у Србији".

Каква је процедура што се тога тиче?

"Од тренутка када се они нама јаве, они морају доћи до амбасаде, што је неких стотинак километара. Нама је потребно десет минута да им издамо путни лист, с тим да имају путна документа за утврђивање идентитета, да имају две слике за пасош и све је врло брзо решиво, тако да не губе много времена код нас у Амбасади", каже Шпица.

Интересантно је да држављани БиХ све чешће подносе захтев за српско држављанство?

"Што се ртиче држављана БиХ који су српског порекла, који се нама обраћају са захтевом за пријем у држављанство Републике Србије, поред докумената и образаца који су потребни, најважније је да имају доказ о припадности српском народу. Тај доказ мора да буде крштеница, Извод из матичне књиге рођених у ком пише да је православне вероисповести или да су родитељи у тренутку њиховог рођења били држављани Републике Србије...дакле, један доказ да су припадници српског народа.

Последњих неколико година та процедура је много смањена, и то се решава сада врло брзо, пар месеци, у сарадњи са МУП-ом и са те стране смо врло задовољни. По статистичким подацима до који смо ми успели да дођемо у 2021. години у Републици Словенији издато је 172 000 боравишних дозвола држављанима Републике Србије. Овде се прича о 50, 70 хиљада наших држављана, по овом податку ја сам сигуран да у Словенији име више од 150000 наших држављана", каже Милинко Шпица, конзул Републике Србије у Словенији.

Уколико вам истекне рок важења путне исправе или је морате заменити, потребне информације можете добити и на интернету као и начин на који се у том случају обратити Амбасади Републике Србије у Словенији. 

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи