Читај ми!

"Ко сте, ви, Хрвати?" - књига о којој се говори

Не догађа се често да промоција књиге окупи толики број људи колико их је 19. јула било присутно у сали читаонице библиотеке "Свети Сава" у Аранђеловцу. У време одржавања традиционалне манифестације "Мермер и звуци", започете давне 1968. године на којој су представљана највреднија музичка, драмска, балетска, књижевна, ликовна и филмска остварења Удружење истраживача "Трагови" из Аранђеловца и Народна библиотека "Свети Сава", организовали су представљање књижевних дела Радована Б. Милића, који већ две и по деценије живи на "тромеђи срца" између Аранђеловца, Словенских Коњица и Беча.

Поред поезије коју пише, Милићеве књиге: Срби у Словенији - хроника, Светски рат против једног човека - академик Буровић дисидент бр. 1, Повереник господара Злог, а посебно, његова најновија, десета књига Ко сте, ви, Хрвати?, доносе снажну и потресну причу о страдалном животу Срба како у ратним тако и у поратним догађањима у периоду од 1914/41/91, па све до данашњих дана.

Ко сте, ви, Хрвати?, трактат о културоциду и геноциду римокатолочког хрватског народа и хрватских усташа над српским културним наслеђем и Србима је плод Радовановог вишегодишњег бављења питањима узрока и настанка Независне Државе Хрватске у оваквој екстремно националистичкој и верски затрованој државној творевини.

Аутор је сматрао да се не сме остати немо пред свакодневним и агресивним покушајима Хрвата да фалсификатима и лажима прекрајају историју у своју корист, а на штету Срба. Књига истине, Ко сте, ви, Хрвати?, поткрепљења доказима, одговара на сваку изречену и написану хрватску лаж у скриптама покатоличених Срба који величају усташтво, што би, по речима аутора:

"...требало постати света дужност сваког Србина у циљу спасења од тог агресивног народа који би желео на силу постати део модерног европског друштва и бити што даље од стравичних злочина које су починили током своје кратке историје постојања".

У књизи је објашњено и зашто су Хрвати приликом отцепљења од Југославије искористили Јеврејина Славка Голдштајна као свог гласноговорника (проф. др Србољуб Живановић, академик), али и то: "да књигом исписује стотине ауторских текстова доказујући усташка зверства над Србима од Првог светског рата до зверстава у тзв. Независној Држави Хрватској" (проф. др Вјера Рашковић Зец).

И пред тога што књига прати најстрашнију повест и драматичне догађаје у времену никад неугашене, безразложне, хрватске мржње према својим саплеменицима Србима, од којих су и постали, академик Буровић ће записати о књизи:

"Хрватски буржоаски интелектуалци су већ поодавно заслужили једну овакву књигу", верујући притом: "да ће народни интелектуалци схватити да је књига писана са ножем у срцу, баш као што лекар зарива скалпел у срце свог брата како би га излечио, а не усмртио!"

Захваљујући ауторској неострашћености и постојању оваквих књига спона између хрватске посебности и српског културног и историјског наслеђа никада неће, нити сме бити заборављена.

О књигама Радована Б. Милића су надахнуто говорили награђивани писац Војслав Веселиновић, добитник престижне награде за најбољи историјски роман 2021. године, затим Владета Коларевић песник, публициста, књижевник и Весна Проковић из аранђеловачке Народне библиотеке Свети Сава.

Књигу је објавило Словеначко српско друштво Сретење из Словенских Коњица.

Рецензенти књиге су: проф. др Србиљуб Живановић, академик из Лондона и проф. др Вјера Рашковић Зец из Беча.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи