Читај ми!

Три чудесна српска дана: укус српске културе и хране

Традиционална манифестација Три српска дана ове године је одржана од 15 – 17. јула у Питсбургу у организацији Српског народног савеза. Као и ранијих година, Срби свих генерација су се сакупили како би наставили традицију својих предака у неговању српске културе и обичаја.

Манифестација је започела ноћном вожњом бродом рекама на чијим се обалама простире град Питсбург. Путници на Стејшн скверу су нестрпљиво чекали да уђу на брод и започну величанствену српску одисеју песама и игара. Када је брод испловио из луке заорила се српска песма и музика.

Раздрагани гости су играли уз ритмове традиционалне српске музике оркестра 412 Бенд. Лепо је било видети младе и старије како играју коло чувајући ову традициолну игру од заборава.
Ове године угледни гости Српског народног савеза су били генерални конзул Републике Србије у Чикагу Њ.Е. Дамјан Јовић са супругом Александром и вицеконзул Александар Ђорђевић. То је био њихов први боравак у Питсбургу и на манифестацији „Три српска дана." Након манифестације био је одржан састанак са представницима конзулата Републике Србије на којима је разговарано о будућој сарадњи.

На полуби брода гости су уживали у погледу на Питсбург уз музику оркестра Радост. Атмосфера је била весела и раздрагани гости су се дружили, стицали нова пријатељства и разговарајући између себе обнављали и обогаћивали свој српски језик. Када је брод упловио у луку Стејшн сквер, гости опијени музиком су наставили да играју и не слутећи да се брод укотвио. На путу до Српског клуба на јужној питсбуршкој страни гости су препричавали своје утиске.

Већи део гостију није стигао ни да подели своје утиске са брода са другима, а већ су били
пристигли у Српски клуб где се орила српска музика и игра. Тихомир и Јелена Јапунџа су припремили традиционалне српске специјалитете којима је било веома тешко одолети. У клубу је свирао оркестар Калча бенд. Звукови игре и песме су одзвањали до дубоко у ноћ.

Други дан манифестације је започео у Кенивуд-парку где се догађај први пут организовао 1917. године. Михајло И. Пупин, српско-амерички научник и проналазач, желео је да помогне српску сирочад током Првог светског рата. Власник Кенивуд парка који је био лични Пупинов пријатељ сагласио се да се одржи манифестација „Српски дан" у парку и да сви прилози од продаје улазница иду за помоћ српској сирочади у Србији. Од тада до данас „Српски дан" је један од најомиљенијих догађаја током манифестације „Три српска дана.". Управа града Питсбурга је 2016. године званично прогласила 16. јула за „Српски дан" у Кенивуд парку у целом граду. „Српски дан" је проглашен најстаријим културним догађајем у Кенивуд парку од свих ентичких заједница у граду.

На улазу парка чула се српска музика и осетио мирис српских ћевапа. Поред музике Српских синова, представљања фолклорне групе Тамбурица и српских јела, посетиоци су имали прилику и да уживају у вратоломним вожњама и разним другим атракцијама које овај парк пружа.

Андреа Медић и Данијела Бараћ су интонирали српску, америчку и канадску химну. Дане Медић, председник Српског народног савеза, обратио се присутнима и зажелео добродошлицу. Никола Беадер из Шервила у држави Индијани, члан друштва 170 (Мервил), је проглашен за добитника признања „Личност године" за ову годину. На ову манифестацију Никола је дошао са својом фамилијом и великим бројем пријатеља. Његов отац Петар је био четник из Далмације који је дошао у САД током 1950-тих година. Петар не само што се придружио Српског народном савезу већ је постао један од оснивача његовог друштва броја 170 у Мервилу у држави Индијана. Никола је истакао да је било веома важно за његовог оца да негује српску културу и наслеђе и буде сигуран да његова деца учине исто кроз рад Српског народног савеза. Никола са својом породицом живи у Шервилу, али је још увек члан своје парохије српске православне цркве Св. Илије у Мервилу.

Дуги дан игре и песме се наставио у Српском клубу где су посетиоце чекали српски гурмански специјалитети са српском музиком оркестара 412 Бенд и Српских синова.
Поред тога што је Клуб био препун посетилаца и што се тешко пролазило поред веселих гостију, то је само ојачало дух и преданост нашој традицији.

Трећи дан је започео литургијом у Српској православној цркви Свете Тројице у Питсбургу. Службу је служио отац Ђорђе Веселиновић. По традиционалном обичају отац Веселиновић је одржао парастос за преминуле чланове Српског народног савеза у цркви и касније помен на црквеном српском гробљу где почивају и чланови Српског народног савеза. Литургији у цркви и парастосу су присуствовали чланови Главног одбора Српског народног савеза и њено особље.

Традиционални пикник на црквеном имању је окупио велики број посетилаца. Служиле су се српске ђаконије, као и печена јагњетина и прасетина коју су припремили чланови мушког клуба „Никола Тесла" цркве Св. Тројице. Посетиоци су се дружили уз музику оркестара Победа и Радост.

Српски народни савез је представио своје финансијске производе, „Американски Србобран"и добробит чланства које укључује и фонд образовања.

Упркос сталним пљусковима и киши, играло се коло до касно у ноћ. Напуштајући пикник свако од нас је понео ново искуство, познанство и обогаћено осећање заједништва и нашег наслеђа.

Живи и здрави били до следећа Три српска дана лета 2023.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво