Читај ми!

Освећење обновљеног храма Свете Петке у Сјеничаку на Кордуну

Темељно обновљени српски храм Преподобне мати Параскеве у селу Сјеничак на Кордуну код Карловца освећен је недељу 31. јула 2022. године. Свечани чин освећења у црквеном обреду познатом као троносање, предводио је епископ горњокарловачки Герасим уз саслужење свештенства и монаштва из те епархије. Кум освећења био је Жељко Влајнић, Сјеничарац који данас живи у Чикагу. У току овога чина откривена је спомен-плоча за 1.140 мештана села који су убијени у усташким и нацистичким логорима и умрли од глади и тифуса током НДХ од 1941. до 1945. године.

Обнова цркве трајала је пуних 10 година. Oд 2012. године 447 приложника - појединаца, институција и удружења из целог свијета дало је новчана средства како би се овај објекат могао завшрити и привести у богослужбену употребу. Обнову је спровео црквени грађевински одбор на чијем челу је био парох Друге карловачке парохије протојереј ставрофор Радослав Анђелић.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара. На мјесту тога храма 1934. године узидана је нова црква коју су усташе 1942. запалиле. Био је то један од 37 српских храмова и капела које су усташе током НДХ срушиле. На темељима тога храма 1989. године тадашњи владика Горњокарловачки Симеон Злоковић благословио је почетак обнове која је због рата 1991. прекинута, а настављена 2012. године.

На новом српском храму у Сјеничаку постављена је спомен плоча Сави Мркаљу (Сјеничак 1783. - Беч 1833) реформатору српске ћирилице и српског језика чије је дјело послужло Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језика. Он је у школи у оквиру ове цркве стекао прву писменост.

Освећење храма Свете Петке је велики догађај, не само за Сјеничак, већ и за цијели српски народ на Кордуну.