Читај ми!

Видовданска трпеза

Видовдан, народни, верски у неким тренуцима историје и државни празник српског народа и његове државе. У неким крајевима девојке су се на овај дан умивале водом од траве видовчице, у неким износиле сву девојачку спрему да се види, а на Косову и Метохији народ је веровао да на Видовдан у глуво доба ноћи све воде на Косову потекну црвене као крв.

У Генерaлном конзулату Републике Србије у Минхену, одржана је свечана Акaдемија поводом Видовдана. Овај датум, који за православни српски народ има велику симболику и на који су се, осим Косовске битке, одиграли и други значајни догађаји, обележаван је у различитим временима, системима и епохама. Свака од прослава Видовдана била је слика времена и људи који су га чинили, али је Видовдан и поред свега остао симбол опстанка православног српског народа на балканским просторима и шире.

У Генералном конзулату Републике Србије у Минхену, 3. јула, сакупило се више од 200 душа. Актив наставница допунске наставе на српском језику у покрајини Баварска сачинио је богат програм где су деца српске допунске школе, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, рецитовала видовданске песмице, певала песмице о Косову, а и родитељи су такође били врло активни на Академији. Родитељи су се несебично ангажовали те су помогли око поставке озвучења, трпезе, столова и забавних активности за децу.

Наставнице Татјана Хот, Гордана Будиша, Александра Цветковић, Ивана Ђурић и Бранка Станојевић саставиле су богат програм у коме су учествовала деца допунских школа на српском језику из Баварске. Учествовала су деца из допуснких школа на српском језику из Минхена, Нирнберга, Ерлангена, Розенхајма, Инголштата и Пасауа.

Поздравну реч упутио је гостима генерални конзул из Минхена, Божидар Вучуровић. Нагласио је да су деца наше благо и да мало народа има овакав дан. Историјски, духовни, заветни, културни и саборни.

„Видовдан је сочиво које сабира у себи све што је свето, светло и честито било у нашем народу пре Косова и које из себе шири и расипа светлоносне, светоносне и честите зраке на сав наш народ", започела је Јована Шкорић Брајовић, мајка ученица из Минхена, која је водила програм. Затим је ученица, Aна Исаковић, из Минхена, на виолини одсвирала песму Тамо далеко.

После ове нумере малишани су почели са рециталом. У програму су деца заједно отпевала песмице: Сини јарко сунце са Косова, Ој Косово, Косово и Најлепша је земља моја. Свако дете је испред себе имало написано своје име и место одакле долази. Ученица Ана Исаковић је соло певала песму Видовдан, а остали малишани су је пратили у рефрену.

Наставнице су се посебно захвалиле захвалницама које су уручиле конзулима, удружењима, клубовима, свештеницима и свим људима који су несебично подржали наше допунске школе на српском језику и поспешиле васпитно-образовни рад у иностранству. Након приредбе сви гости су позвани да се почасте богатом трпезом и освеже пићем. Дружење између родитеља и деце је настављено у дворишту Генералног конзулата у Минхену.

До следећег Видовдана нека нам буде свима на памети: Видовдан је зенит над нашим главама, али и темељ под нашим ногама!

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво