Читај ми!

Златни беочуг у рукама Божице Велоусис

Свечано уручење 51. награде “Златни беочуг” и Повеље одржано је јуче на Великој сцени Народног позоришта у Београду, а добитници су – међународни филмски фестивал ФЕСТ, Београдско драмско позориште, и многи појединци као што су књижевница Божица Велоусис, редитељка и продуценткиња Јелена Бајић Јочић, глумац и продуцент Милош Биковић.

"Највеће заслуге за оснивање награде припадају њеном идејном творцу, књижевнику Васку Попи, који је дао и име награди, Радомиру Стевићу Расу и Јевти Јевтовићу. Већ 29. јуна, навршава се 100 година од рођења Васка Попе, тако да ову доделу данас приређујемо у знак сећања на једног од наших највећих песника", рекао је Ајдачић у свом емотивном говору.

Годишњу награду "Златни беочуг" су добили појединци, међу којима је и књижевница Божица Велоусис, позната хуманитарка, иначе добитница бројних признања за изванредан рад и стваралаштво у многим земљама Европе. Подсетимо, у свом раду, она се води мисијом очувања културне нематеријалне баштине Србије од заборава, а ово реномирано признање које се додељује више од пет деценија, припало јој је за трајни допринос култури Београда и промоцију престоничке културе у дијаспори, на основу одлуке жирија Културно - просветне заједнице Београда.

Своје одушевљење није скривала, а потом је присутној уваженој публици прочитала своје две песме „Живот је леп" и „ Храброст", које су дечекане уз громогласан аплауз.

„Водим се паролом да је живот леп. Исто казујем у поезији, понављајући свим генерацијама, да се воле, верују у љубав и да своје емоције уносе у посао којим се баве. Тим емоцијама се обраћам и странцима, којима потпуно рушим језичке баријере. Када сам почела да се бавим књижевношћу и културом, нисам ни слутила да ћу једног дана добити ово реномирано признање, поред стотине пристиглих пријава. Вишечлана комисија је једногласно подржала моје дело и пружила подршку да станем раме уз раме са дугогодишњим, великим ствараоцима у култури, историји, медијима. Ускоро објављујем још један роман, нешто другачији, емотивнији... посвећен некоме коме дугујем своје присуство данас у Народном позоришту", изјавила је Божица Велоусис и најављује несвакидашњу сарадњу са издавачима и чуварима културе у Мађарској, Пољској, Грчкој и Русији...

Глумац и продуцент Милош Биковић није лично примио награду, јер је на многим снимањима у Русији и Србији, а тренутно реализује другу сезону крими серије „Јужни ветар" Милоша Аврамовића, где гостују и амерички глумци Вилијам Болдвин и Ерик Робертс. Такође је копродуцент анимираног серијала "Пуффинс" са италијанском кућом "Иерволино Студиос" где глас главном јунаку птици Џонију Пафу позајмљује Џони Деп, и гради каријеру у руским филмовима и серијалима.

Златни Беочуг су добили још: проф. Војислав Аврамовић, музички педагог и културни посленик, Др Душко Бабић - књижевник и историчар, проф. др Милан Брдар, филозоф и научни радник, Јелена Бајић редитељ, Мр Наташа Јовић Тривић - оперска уметница, проф. мр Татјана Олујић - виолинсткиња и музички педагог, Ненад Станковић - академски сликар, часопис "Печат", као и - Славица Трифуновић - посленица културе, помоћница у области културе, а касније медија у Министрарству културе и информисања.

Стручни жири је на седници 15. јуна донело одлуку да "Изванредни Златни беочуг" за животно дело добије Мирољуб Филиповић Филимир, ликовни уметник.

 

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи