Читај ми!

Пупинова ћерка - јединица и двоје усвојене деце

Приватни живот Михајла Пупина обавијен је мистеријом и тајном, како у нашој јавности, тако и у светској, па смо у новом разговору са Александром Нинковић Ташић, председницом Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин из Београда, која годинама прикупља архивски материјал о нашем прослављеном научнику, покушали да откријемо непознате детаље о Пупиновој ћерки - јединици Варвари Иванки Пупин и о његово двоје усвојене деце.

Пупин се оженио са Катарином Саром Џексон (удовицом) која је са собом у брак довела дечака и девојчицу (децу из првог брака). Варвара је рано остала без мајке, а са оцем је имала врло турбулентан однос - мало топло, мало хладно. Звала га је папа, не фатхер, не оче, него папа. Да ли је Варвара била помало љубоморна на његову огромну љубав према Србији и на његов хармоничан однос са усвојеном децом и да ли је то све био разлог за њена животна лутања, без мајчинске љубави и подршке, као и разлог за два неуспешна брака и погрешне изборе партнера.

На почетку разговора Александра Нинковић Ташић каже:

„Пупинова ћерка Варвара се родила 1889, само годину дана након венчања са Катарином Саром. Он је усвојио њено двоје деце из првог брака и дао им је све, читаво богатство тј. неокрњени мираз њихове мајке. Ћерка Варвара је била веома лепа, али велики људи бацају велику сенку на своју децу, па са њом Пупин има пуно проблема. Она се два пута удавала, два пута се разводила, у то време... Имамо само једну фотографију са Пупиновог брачног путовања из Венеције на којој се виде двоје усвојене мале деце - девојчица која држи лутку и може да има око 4-5 година и нешто старији дечак који седи поред гувернанте. Свако ко је волео Пупина, морао је да воли и Српски народ. Није ми јасно како његова ћерка није имала развијен однос према Пупиновој домовини. Верујем да је чак мало била и љубоморна на његова добра дела, његову сталну усмереност ка Србији. Као дете - тешко је то могла да разуме. Њен турбулентан однос са оцем, мало топло, мало хладно, назиремо и по томе што га она никада није звала фатхер тј. оче, већ га је звала папа."

 Када је Катарина Сара изненада умрла, колико су година имала деца?

„Пупин и Сара су били у браку само 8 година, а ћерка Вава како ју је од миља звао, када јој је мајка умрла имала је само 7 година и тек је кренула у основну школу. Усвојена девојчица и дечак су били врло млади, имали су између 12 и 15 година. Био је то веома тежак период за Пупина. Најтежи. За разлику од Ваве, усвојена деца су била веома успешна, за њих се закачио тај Пупинов пелцер. Посебно је био успешан усвојени син. Он је био оснивач великих организација, између осталих и Црвеног крста. Та деца су јако волела Пупина и увек су му се враћала. Они су били школовани, образовани и успешни."

 Шта можете да нам кажете о Варвари и њеним невољама са браковима?

„У први брак она је ступила врло млада са 16 година и без пристанка оца. О првом мужу знамо веома мало, али све нам говори да је био прави лузер и покварењак. Он је био њен коњички тренер. Тако су се упознали. У то време младе девојке из елитних кругова су тренирале тенис и јахање, па је и Варвара као богата и млада тренирала ове спортове. Њен муж је на венчању чак узео презиме Пупин, не би ли тако лакше напредовао у животу и каријери. Тај брак није дуго трајао - ни до њеног пунолетства. Она се вратила оцу. Увек се враћала оцу. Али нажалост њен први муж био је мање токсичан и мање опасан од њеног другог мужа. Варвара ни у једном браку није имала своје потомство."

 Шта можете да нам кажете о њеном другом браку?

„Други муж био је много опаснији. Правник и адвокат, завршио је факултет, али био је коцкар. Трошио је огроман новац. Видела сам његове фотографије, наочит човек, било је много проблема са њим. У захтеву за развод брака од њега Варвара је навела због психичког узнемиравања. Развела се после Пупинове смрти када га је оптужила за екстремну љубомору и менталну суровост. Опет кажем, тај муж је био учењак, али је био коцкар. Њему никада није било довољно пара, био је тешка распикућа. А Пупин то није толерисао. Давао је бескрајно, 30.000 школских стипендија, миразе за девојке које су после Великог рата остале без очева, за удружења, цркве, дизао је споменике, али је знао где новац иде. Али коцкање није трпео. Могуће је да је она подлегла притиску свог мужа. Очекивала је стално више, желела је да обори очеве тестаменте, не би ли враћала коцкарске дугове мужа. Била је то мука и за време Пупиновог живота, а и после његове смрти.

Пупин је био велики добротвор. Наш конзул господин Јанковић у Њујорку му је често говорио: "Ти Пупине помажеш свакоме ко ти помоћ тражи. Новац ти не расте на дрвету. Остаћеш без ичега". Варвара је давала све од себе да оспори очеве тестаменте, не би ли добила више новца или некретнина. А за то није било шансе, јер је Пупин основао своје Фондације. И после Пупинове смрти штампају се монографије, дели се новац, он је све то обезбедио. Нажалост, касније комунисти све то узимају 1946. године. До тада је све лепо функционисало.

На крају због великих неизмирених финансијских дугова свога мужа, Варвара је продала цело очево имање заједно са пашњаком и фармама у Норфолку, продала је његов амерички Идвор. Све то је морала судски да преда једној секти у Сан Дијегу, која је добила у посед и комплетно покућство, па чак и албуме породичних фотографија, које је секта вероватно спалила. То је очито један од разлога што данас не поседујемо фотографије, ни личне Пупинове предмете."

Фото: Архива Александре Нинковић Ташић

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи