Читај ми!

Додељене награде чикашког Српског филмског фестивала

Додела награда Српског филмског фестивала у Чикагу за 2019. и 2021. годину одржана је 2. јуна у просторијама Филмског центра Србије у Београду, а лауреати овог признања су Тихомир Станић, Наташа Нинковић, Анита Манчић, Милош Биковић, Горан Богдан и Анђелка Прпић, као и редитељи Срдан Голубовић и Горан Радовановић. Овогодишња смотра српског филма у Чикагу одржаће се од 7 до 9. децембра 2022.

Директор Филмског центра Србије Гордан Матић, као домаћин догађаја, истакао је важност фестивала у Чикагу који негује српско филмско стваралаштво и напоменуо да је та манифестација постала и непрофитна организација, што отвара могућност дубље сарадње са ауторима и са Филмским центром Србије.

Иницијатор покретања фестивала српског филма у свету и селектор фестивала у Чикагу, познати новинар Александар Влајковић, подсетио је да је Фестивал у Чикагу настао пре 10 година и напоменуо да за сада само још два фестивала српског филма постоје у свету, у Аустралији, у неколико градова, и Канади, у граду Ванкуверу и да постоје жеље да се тај број повећа у још неким светским метрополама. Такође, да фестивали српског филма постану не само смотре најбољих српских филмова, него и промоција Србије као места где ће страни продуценти снимати своје филмове, а у исто време и као туристичка дестинација.

"Већ су обављени разговори са представницима државе Србије који су ту иницијативу прелиминарно подржали", рекао је Влајковић.

Уследило је и уручивање награда филмским ствараоцима којима је стручни жири доделио признања, а којима награде нису уручене, јер због пандемије нису могли да путују.

Награде су уручили Славица Петровић, директор Фестивала српског филма у Чикагу и иницијатор и селектор Фестивала Александар Влајковић. Неким ствараоцима ће признања бити накнадно уручена, јер су оправдано били одсутни.

Глумац Тихомир Станић, ранији добитник награде за најбољу мушку улогу у филму „Фалсификатор" (2013), овога пута добио је награду за главну улогу у филму Горана Марковића - "Делиријум Тременс" (2019), док је Анђелка Прпић примила награду као најбоља глумица у психолошком трилеру "Једини излаз" (2021) Дарка Николића.

За најбољи филм проглашена је социјална драма према истинитом догађају "Отац" (2020), који је у међувремену освојио више награда у свету. Признања за тај филм су добили брачни пар - Срдан Голубовић (за режију) и Јелена Митровић (као продуцент филма), а за исти филм Горан Богдан је добио награду за најбољу мушку улогу.

Подсетимо, последња смотра Фестивала српског филма у Чикагу под слоганом "Филм је сан, фестивал је магија" одржан је од 3. до 5. децембра 2021. у познатом биоскопу "Pickwick Theatrе" у четврти Чикага Парк Риџ.

Тада су приказани филмови "Јужни ветар 2 - Убрзање" Милоша Аврамовића, грчко-амерички пројекат "Божији човек" српске редитељке Јелене Поповић, "Отац" Срдана Голубовића "Једини излаз" Дарка Николића, "Пуцњи у Марсеју" Гордана Матића, документарац о Зорану Радмиловићу - "Глумчина", "Макавејев - Процес у биоскопској сали" Горана Радовановића и руско-српски филм "Хотел Београд" који је затворио фестивал.

Гости фестивала су били Јелена Поповић, српска редитељка из Грчке и Гордан Матић, директор ФЦС, али и аутор филма "Пуцњи у Марсеју", који је награђен за овај играно-документарни пројекат.

Селектор Фестивала Александар Влајковић је најавио да ће се ове године Фестивал одржати, као и претходних година у првој недељи децембра, од 7. до 9. децембра 2022. и да се већ одабиру филмови који ће конкурисати да се нађу пред публиком у Чикагу, фестивала на који долазе људи са ових наших простора, али све више и наши амерички пријатељи.

Неки филмски ствараоци се нису, из оправданих разлога, појавили да приме награде, које ће им бити накнадно уручене.Међу њима је глумица Наташа Нинковић, којој је додељена награда за најбољу главну женску улога у мелодрами "Ајвар" Ане Марије Роси, Анита Манчић као најбоља споредна женска улога у остварењу "Делиријум тременс", Милош Биковић као главни глумац у насловима "Јужни ветар 2" (2021), који је иначе био гост фестивала, али је пре одлуке жирија отпутовао из Чикага, као и Горан Богдан за насловну улогу у филмској драми "Отац", и Горан Радовановић као најбољи редитељ дугометражног документарца "Макавејев - Процес у биоскопској сали".

У изјави за медије, глумица Анђелка Прпић се осврнула на своју главну улогу у трилеру и касније ТВ серији "Једини излаз", која јој је отворила врата за нешто другачије улоге у каријери, са чиме је веома задовољна, те да је улози приступила студиозно, посвећено, као значајан изазов.

Није била на фестивалу у Чикагу, али је гостовала у овом америчком граду са својом моно комедијом "Шта ме снађе" Небојше Ромчевића и нада се да ће следећи пут доћи на овај фестивал са неким новим филмом.

Такође је најавила своје нове пројекте - снимила је филм "Ала је леп овај свет" као и серију изведену из филма - "Шетња са лавом" редитеља Филипа Чоловића, према сценарију глумца Андреја Шепетковског, и на јесен је чека премијера треће сезоне ситкома "Радио Милева".

Директорка Фестивала српског филма у Чикагу, Славица Петровић иначе је главни и одговорни уредник независног листа "Српско огледало", које је већ две деценије најзначајније гласило на српском језику на америчком континенту, указала је да је доскорашњи амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић тај Фестивал назвао најзначајнијим културним догађајем Србије у Америци у који је укључена и српска дијаспора у САД и да је зато веома присутан и у америчкој јавности.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи