Читај ми!

У Нирнбергу одржан "Крос РТС-а у дијаспори"

Традиционални Крос РТС-а, који се сваке године одржава широм света, промовишући спортски дух и заједништво, и ове године организован у Немачкој, односно у оквиру Српске допусне школе.

Претходног викенда „Крос РТС-а у дијаспори", у граду Нирнбергу, трчали су ученици из пет градова у покрајини Баварска.

У конкуренцији петих разреда најбржи је био Јован Видовић, који каже да му је од самог пласмана, важније било дружење и нова пријатељства са вршњацима.

„Није било много напорно. Тренирам фудбал и много трчим са другарима. Није ми битно које сам место. Лепо ми је када се дружим са вршњацима и драго ми је да смо се данас сви окупили. Певали смо наше песме и добро смо се забављали", каже Видовић.

Атлетском такмичењу ученика Српске допунске школе, коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, претходиле су едукативне радионице, које су приређене као вид припреме ученика за предстојећу Видовданску академију.

„Осмислисли смо четири радионице. Једна радионица је била музичка радионица на којој су се обрађивале три песме које ће се певати за „Видовданску академију". Другу радионицу је водио свештеник Илија Ромић, коме се пуно захваљујем, јер без цркве овђе у Нирнбергу не би било могуће да се ово организује. Трећа радионица одржана је на тему „Косовска битка - обрада епске песме", коју је водила колегиница Александра из Инглоштата. Имали смо и четврту, ликовну радионицу, коју су водиле колегинице из Розенхајма и Пасауа", рекла је наставница допунске наставе у Нирнбергу, Гордана Будиша.

Значајну подршку овом пројекту, осим Српске православне цркве, пружају и дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије.

„Све је успешно када су деца у питању. Неко је некада рекао „Лепота, укратко речено је дете", а апсолутна лепота је дете у иностранству које говори српски језик и пише ћирилицу. Наш задатак, између осталог, је да омасовимо Српску допунску школу, што ћемо сигурно и урадити", поручио је генерални конзул Републике Србије у Минхену Божидар Вучуревић.

Предстојећег викенда у Штутгарту, крос РТС-а трчаће ученици Српске допунске школе, овога пута из покрајине Баден - Виртенберг.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи