Читај ми!

Удружење "Видовдан" и пријатељи на манифестацији "Србија у срцу"

Четрнаестог маја, у Барбарану, на северу Италије, недалеко од Вићенце, на приредби "Србија у срцу", орила се песма и тресла позорница од разиграних фолклораша.

Дуго планирана и са нестрпљењем ишчекивана приредба Удружења Видовдан из Вићенце, коначно је одржана, на радост домаћина и гостујућих удружења наших сународника из Европе.  Из Лугана је дошло Удружење Десанка Максимовић, из Белинцоне допутовали чланови Удружења Свети Сава, из Постојне Удружење Никола Тесла, а удружење Мокрањац, које је други пут било гост Видовдана, стигло је из аустријске престонице...укупно око 400 гостију.

Програм је почео песмом Видовдан, која је химна удружења, а на ту песму је Владиша Бузејић, председник удружења, направио кореографију, тако да се Видовдан представио и фолклорном нумером.

Са чашицом домаће ракије, која је из Србије стигла специјално за ову прилику, све госте дочекивао је најстарији члан удружења, Велимир Милошевић, кога сви зову из милоште "Деда". Светлана Станојловић је била задужена за програм.

Кроз отворене прозоре ширио се мирис хране и богате трпезе. Све је било спремљено на домаћи начин, укусно... Бина је била окићена: ћилимима, радовима домаће радиности, заставама, нашом и земље домаћина. Орила се песма, чуо се смех и звекет чаша при наздрављању...

Гости су се захвалили домаћинима на лепом дочеку и одличној атмосфери, истичући да је сврха оваквих дружења учвршћивање веза међу сународницима, а фолклор најбољи начин да то реализује.

"После ове успешно организоване манифестације мало ћемо се  одморити, па почињемо са припремама око славе удружења, 28. јун. Ухватили смо ритам и док нас држе адреналин и ентузијазам идемо напред. Користим прилику да се захвалим свим члановима на труду, раду, сарадњи и стрпљењу око припреме и организације овако многобројног скупа, као и нашим спонзорима", обратио се присутнима Владиша Бузејић, председник Удружења.

Софија Вукић је отпевала песму Одакле си, селе, Кад би ме питали, а на хармоници је пратио Дамјан Милановић. Софија се представила и као писац, јер је недавно објавила своју прву књигу, а припрема и другу.

После богатог културно-уметничког програма присутне је увесељавао оркестар Европа. Заједно, домаћини и гости, повели су коло и до поноћи неуморно играли.

Присутни су били и представници локалних српских удружења, три даме: Биљана Васић, председница удружења СКЗ Арзињано, Горица Стевановић, председница удружења Капија Шумадије и Душица Лалић, председница Дуге.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво