Читај ми!

Просвјетина школа у Бечу окупила децу и родитеље на незаборавно дружење

Српско просвјетно и културно Друштво Просвјета Аустрија и Удружење за културу Реч – боја - тон организовали су у суботу 14. маја у Храму Васкрсења Христовог у Бечу "Песничко поподне за децу и одрасле", са гошћом из Србије, песникињом Светланом Спајић.

Манифестација која је окупила велики број деце и њихових породица организована је уз велику помоћ тима Просвјетине школе српског језика у Бечу.

Музички оквир је дао Мали хор Просвјете под вођством Вере Симић, а програм је водио проф. Срђан Мијалковић, оснивач и дугогодишњи руководилац школе, који је посебно захвалио  Јадранки Грос, која је иницирала овај програм. Присутне је поздравио и благословио отац Михајло Смиљанић, пожелевши им добро расположење.

После музичког увода Малог хора, деца су пажљиво слушала песмице, постављала радознала питања, а онда су учествовала у радионицама "Чистоћа је пола здравља" и "Шумско животињско царство".

После паузе и послужења презентирани су најбољи заједнички цртежи, а потом и одрецитовани стихови, које су деца и родитељи спонтано смислили кроз игру и смех.

Учесници су се после два сата једва растали и поздравили, пожелевши да се ускоро ова лепо дружење понови.

„Радујем се да су наша деца овако креативна, лепо васпитана и да могу да потпуно разумеју и уживају у песмама за децу на свом језику! Наша драга гошћа, Светлана Спајић их је инспирисала да се на креативан начин друже, стварају и сарађују са својим другарима и својим породицама. Овакви програми омоућују лепше и брже учење, неговање породичних вредности и тимског духа. Хвала мојим дивним наставницама Сузани Недељковић, Ивани Миловановић, Весни Шпирић и Александри Танасковић на одличној организацији, као и тета Вери Симић на припреми Малог хора. Њихов вишегодишњи рад са децом у Просвјетиној школи показује одличне резултате!", рекао је Мијалковић и додао:

„Ове године се надамо формирању нових Просвјетииих школа у Аустрији, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Епархије аустријско-швајцарске. Надамо се и да ће многи наши грађани подржати школе и уписати своју децу, јер је образовање деце на свом језику најпотребније и најважније свима у дијаспори!"