Читај ми!

Самит пословне дијаспоре у Швајцарској

Удружење српских привредника у Швајцарској, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Берну, организује четврти Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре који ће се одржати 13. и 14. маја 2022. године у Градској хали Диетикон код Цириха.

Господин Горан Брадић, амбасадор Републике Србије у Швајцарској отвориће у суботу ујутро, у 9 сати Самит српске пословне дијаспоре у градској хали Дитикон крај Цириха. Његова екселенција Горан Брадић ће говорити о јачању сарадње између швајцарских и српских предузећа у Швајцарској, о значају и потенцијалу Срба у привреди Швајцарске, као и о привредним изазовима и могућностима у Србији и у регији Балкана.

Манифестацију ће поздравити Оливер Бертшингер испред СЕЦ Привредне коморе Швајцарска - Централна Европа. Затим ће у уводном делу говорити Мирослав Кнежевић помоћник министра за економску дипломатију Републике Србије, као и министар енергетике Петар Ђокић из Републике Српске.

Организатор овог сајма привреде и српских приватника је Удружење српских привредника Швајцарске (УСПШ), које води председни Стојан Стевановић, угледни хотелијер и патриота. Покровитељ је Амбасада Републике Србије из Берна.

"Циљеви овог четвртог Самита Удружења српских привредника Швајцарске су подршка српским компанијама у Швајцарској, као и подстицање економског развоја и сарадње између дијаспоре и Матице. Први Самит одржан је 2016. године, потом су били 2017. и 2018. а последње две године нису одржани због пандемија изазване коронавирусом. Током два дана трајања Самита, у оквиру Привредног сајма и Економског форума састаће се швајцарске и српске компаније из сектора енергетике, информационих технологија, медицине и некретнина", рекао је Стојан Стевановић.

Стојан Стевановић је не само председник Удружења српских привредника Швајцарске већ и председавајући Пословне српске дијаспоре, као и представник Удружења Мајевичана у Швајцарској.

Оснивач је српске кровне организације "Нови Корени". Овај Србин из Лопара подно Мајевице, који живи и ради у Цириху, наиме, верује да способни људи са смислом за организацију имају рецепт да умреже Србе у свету и окупе их око важних економских, националних и културних пројеката и за дијаспору и за матице Србију и Републику Српску.

Као хотелијер Стевановић развија привреду и туризам и у швајцарској и у Републици Српској. За земљацима из Швајцарскеј успео је да оптшину Лопаре уздигне и привредно ојача. Сада је Стојан Стевановић бави развојем српске пословне дијаспооре у Швајцарској, али и на Старом континенту. У плану му је да организује Европски конгрес српских привредника.

"На овом скупу у Цириху наступиће Саша Ђурђевић, др Небојша Богдановић, Слободан Луковић, Јована Мицић, Маја Мишић, др Владимир Смиљановић, као и многи швајцарски и европски привредници и стручњаци за енергетику, ИТ, медицину и некретнине", каже Стевановић.

На Економском форуму биће рећи о информационим технологијама, технолошким изазовима и могућностима, НФТс-у и о пројекту "Лимос4". Доктор Владимир Цмиљановић, оснивач "Swissrocekts & Rocketvax" компаније, ће у оквиру програма који ће бити посвећен медицине, говорити о развоју друге генерације вакцина против Ковида-19.

Пројекти, инвестиције и смернице за изградњу соларног парка, као и о имплементацији регулаторног модела кантона Цирих у енергетском сектору, је једна од тема енергетског дела Форума. На Форуму ће бити речи и о актуелној ситуацији некретнина у Швајцарској, као и о швајцарском пројекту "Swiss Residence - King's Fountain" Дедиње у Беграду...

"Ово је добра прилика за швајцарске и спрске привреднике у Швајцарској да се окупе и размену мишљења са различитим предавачима из области информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине, као и са интересантним излагачима из Швајцарске и домовине", сматра организатор Стојан Стевановић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво