Читај ми!

Прерани одлазак колегинице Маје Мартиновић

Маја Мартиновић, новинарка и ТВ аутор, након кратке и тешке болести, преминула је 5.децембра у 56. години, у родном Крушевцу. Рођена је 30.06.1966. године. Од оснивања Регионалне Телевизије Крушевац, 1991. године, почиње да ради као новинар и уредник, потписујући велики број жанровски различитих ТВ формата и осваја значајне награде.

У париску продукцију Медиапонт прелази 2007.године. Са својим животним сапутником Владаном Јочићем, Маја коауторски ради на оригиналну тему "свет и ми" - ексклузивне серијале. Године 2008, први серијал емисија којима, после вишегодишње друштвене кризе, Маја даје оригинални наслов "Без визе", почиње да се емитује на Регионалним телевизијама Србије, а само годину дана касније и на Сателитском програму РТС. То је уједно била прва српска спољна ТВ продукција из света којом је заживео пионирски пројекат - Медијска мрежа српске дијаспоре Сателитског програма РТС.

Везана за дијаспору, Маја Мартиновић, 2010. године у Паризу ствара и уређује сајт српске дијаспоре под називом "Срби у Француској", који је оцењен као један од најквалитетнијих у српској дијаспори уопште.

2013. године почиње прва од 4 сезоне серијала "Свет без визе", који је први и једини, у приоизводњи једне српске независне продукције из дијаспоре, емитован на Првом програму РТС.

Тандем Маја и Владан, животно и професионално повезани, до тада необјављеним садржајима и ексклузивитетима, остварују се као један од најоригиналнијих на домаћој сцени.

Већ 2017. године, Маја је коаутор и новог ексклузивног телевизијског серијала "Оригинали", који још увек траје на Првом програму РТ Војводине. Ексклузивне светске репортаже испреплетене су са судбинама наших људи у свету, и у емисијама остављају Мајин снажан ауторски печат. Од 2016. године, Медиапонт је једина продукција која, снима престонице европске културе у циљу афирмације Новог Сада. Већ неколико година, Маја Мартиновић је и стални дописник РТ Војводине, акредитована у Министарству иностраних послова Француске.

Од 2017. године, Маја са супругом започиње последњи заједнички серијал "Повратна карта".

Са преко 800 ауторских емисија, за тридесет година непрестаног рада, Маја је стекла бројне награде и признања, од Министарстава иностраних послова Србије и министарства за дијаспору до Повеље српске дијаспоре, признања за најбољу емисију Престонице европске Културе Матера 2019. Добила је и  повељу Галерије Матице српске, фондације Милош Црњански и многе друге. Памте се њени интервјуи са Жан - Пол Готјеом, Миреј Матје, врхунским европским политичарима и спортистима, али и другим знаменитим људима са којима је разговарала и осликала време. Била је чланица групе 100, за обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Последња заједничка "Повратна карта", под називом "Атити у земљи чуда", по Мајином сценарију, снимљена је у полуиграном жанру у амбијенту њховог стана и празничног Париза, а завршава се за монтажним столом. Маја је говорила да су њихове емисије - њихова деца.

Гледаоци и колеге ће памтити Мајин изузетан професионализам, њену благу природу, једноставност и безусловно пријатељство.
Програм за дијаспору осећа велики губитак због прераног одласка драге колегинице.

 Маја Мартиновић сахрањена  је на Старом гробљу у Крушевцу.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи