Читај ми!

Радионице психолошке подршке за повратнике

Психолошка радионица "Губитак и ментално здравље", представља једну у низу радионица и инфо-сесија која ће 26. новембра од 13 часова бити организована онлајн од стране Немачког информативног центра за миграције, стручно образовање и каријеру ДИМАК, у оквиру глобалног програма „Миграције за развој" (PME), а намењена је повратницима и другим осетљивим групама становништва.

У време пандемије изазваном вирусом КОВИД-19 многи су се суочили са губитком важне особе или посла или пак могућности које нису успели да реализују. Сваки губитак је праћен интензивним осећањем туге, бесмисла, беса или љутње и у таквим ситуацијама, особе које су губитак доживеле често остају са утиском немања снаге да наставе даље, а околина би хтела да помогне, али не зна како.

Током целе године, заједно са сарадницима - консултантима из релевантних области путем ДИМАК ФБ странице могуће је пратити радионице и инфо-сесије, које су на првом месту намењене повратницима и другим осетљивим групама становништва, односно њиховим породицама, на путу ка запошљавању и реинтеграцији, али и свим особама којима је оваква врста подршке значајна.

ДИМАК Фацебоок Ливе психолошка радионица на тему "Губитак и ментално здравље" има за циљ да, поред одговора на критична питања, понуди и практичне савете, вежбе и сугестије за превазилажење ових стања. Психолошкиња Катарина Станић ће учесницима радионице појаснити шта је то губитак, односно, на шта заправо мислимо када кажемо да смо изгубили некога или нешто, које емоције природно прате то стање и да ли период жаљења има „рок" трајања?

Такође, 10. децембра у 13 сати биће одржана још једна радионица на тему Крај године и шта можемо да урадимо за наше ментално здравље, у оквиру које ће учесници путем ДИМАК ФБ лајва имати прилику да се осврну на претходну годину и анализирају своје успехе и неуспехе, изазове и препреке, али и започну са креирањем првих планова и задатака за наредну годину.

"Познате су тзв. празничне депресије, па се из тог разлога на крају године, а пред божићне и новогодишње празнике бавимо овом темом. Циљ радионице је да утврдимо како сумирање претходне године и планирање наредне може да буде мотивишуће, подржавајуће и у служби менталног здравља", објаснила је психолошкиња Катарина Станић.

Поред радионица и обука у области запошљавања, постизања конкурентности на тржишту рада, каријерног вођења и израде ЦВ-ја, ДИМАК центар, заједно са консултантима из релевантних области организује и радионице које се односе на превазилажење стреса, јачање самопоуздања и менталног здравља, подршку у оснаживање деце и родитеља током образовања деце. Сви заинтересовани могу пратити инфо-сесије и радионице уживо путем ДИМАК ФБ странице, на којој се могу пронаћи упутства за регистрацију и активно учешће. Видео-материјал могу погледати и на ДИМАК ФБ видео.

Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру ДИМАК део је глобалног програма „Миграције за развој" који представља део шире иницијативе "Повратак у нове шансе", коју финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а у Србији спроводи GIZ.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи