Читај ми!

Награда за допунску школу у Мајнталу

Ученици Српске допунске школе из Мајнтала освојили су специјалну награду на међунардном ИКТ филмском фестивалу за децу и младе у конкуренцији од преко 60 кратких филмова. Ова награда им је припала за филм "Рецепт за пријатељство" који су снимили у сарадњи са наставницом Бојаном Ракоњац.

ИКТ ФилмФест је фестивал за децу и младе који окупља децу и омладину од 7 до 25 година, а тема овогодишњег конкурса била је пријатељство. На конкурс је пристигло више од 60 документраних и играних филмова из осам европских земаља, што успех малишана из Мајнтала чини још већим. Завршница фестивала одиграла се у Новом Пазару од 12. до 14. новембра, када су приказани филмови и изабрани најбољи.

Филм Рецепт за пријатељство настао је заједничким радом млађег, средњег и старијег узраста. Жеља им је била да покажу потрагу за тајанственим рецептом за пријатељство па филм почиње у кухињи која носи назив Миланове и Ленине чаролије. Милан (Милан Дачић) сматра да се пријатељство, као и сваки слаткиш, може направити од брашна и шећера, али Лена (Лена Бркић) има бољу идеју. Заједно крећу у потрагу за примерима пријатељства, а право место за то је тамо где је оно најискреније - међу децом. Млађи другари их својим примерима уче шта је то пријатељство, те ће се Лена и Милан на крају филма поново наћи у својој кухињи и моћи рецепт да поделе са светом.

Следећи овај рецепт, ученици су и направили филм заједничким радом, са пуно труда, креативности и уважавања туђег мишљења. А када се овим састојцима дода љубав према матерњем језику, успех није могао да изостане.

Вест о освојеној награди обрадовала је ученике, њихову наставницу Бојану, али и родитеље који су велика и важна подршка у свим активностима Српске допунске школе. Награду су, како и доликује, прославили на првом заједничком часу. Иако је Лена тврдила да за пријатељство није потребан шећер, малишани су схватили да оно постаје јаче ако се повремено и заслади, па су се тога дана почастили тортом и слаткишима.

ИКТ ФилмФест и слични пројекти су одлична прилика да ученици из дијаспоре граде нове везе са Србијом, али и да и се редовна настава обогати различитим креативним активностима кроз које ће ученици још више заволети свој матерњи језик и своју земљу.