Читај ми!

Театар на брду одушевио Бечлије - корона није препрека

Представа београдског Театра на брду "Шећер је ситан осим кад је коцка", која је одиграна у бечком позоришту "Акцент", у организацији Заједнице српских клубова у Бечу и удружења "Дунав", побрала је симпатије публике у главном граду Аустрије.

Да се публика у Бечу ужелела нормалног живота, позоришта и добрих представа, у време пандемије корона вируса, најбоље сведочи пуна сала и то у два термина.

Карте за представу, првобитно планирану да се игра само у једном термину у 19.30, брзо су "плануле", па су организатори понудили још једно извођење, у 16.30, за који се десио исти "сценарио".

Андрија Милошевић, Виктор Савић, Слобода Мићаловић и Милена Живановић, који тумаче ликове у комаду, рађеном по тексту Николе Пејаковића, испраћени су бурним аплаузом и овацијама публике, која је уживала у овом брачном портрету у којем свако може да препозна себе.

Представа је одиграна уз поштовање свих епидемиолошких мера, а публика је на улазу у театар морала да испоштује 2Г правило - прикаже сертификат о вакцинацији или потврду о прележаном ковид19 не старију од 180 дана - што је стварало гужве испред позоришта пред представу.

Ово је, после дугог времена, због ситуације изазване епидемијом корона вируса, било прво гостовање Театра на брду у Бечу.

Андрија Милошевић, главни глумац, али и идејни творац, човек који је удахнуо живот "Театру на брду", каже да су људи једва чекали да се врате позоришту.

"Много времена није било представа, а људи су се навикли. Ми, који се бавимо представама, путујемо, идемо по целој Европи, много година смо уложили да бисмо публику навикли на добре ствари. Много година је требало, а онда одједном, кад је све то престало, људи су се толико зажелели, да је ова представа распродата. Претпостављам да је распродата и свака која дође, јер људи једноставо желе да гледају", рекао је Милошевић.

То је, примећује, нешто што има традицију, посебно у Аустрији, где, како каже, међу нашом дијаспором таква традиција одавно постоји.

Присећа се да, када је пре 20 година, почео да ради, и не само он, неке наше комедије, по многим државама западне Европе није било позоришта, није долазило толико представа, већ су углавном долазили певачи. Сад је, каже, другачије, што је одлично.

"Данас, рецимо по Немачкој, имамо десетине градова, са одличним позориштима, која су пуна, са преко 500 места и сви долазе, увек је пуно. Дијаспора воли позориште, хоће да чују свој језик, да виде своју емоцију уживо, на сцени. То је за њих постало нессто јако важно", рекао је Милошевић.

На питање да ли је могуће уопште у новим условима играти представу, каже да њихово гостовање у Бечу потврђује да је могуће, иако има малих компликација, непредвиђених трошкова, ствари које отежавају...

"Међутим, да радимо морамо, да играмо морамо, без обзира на све препреке. Покуссавамо да радимо као да је све нормално", додао је овај глумац, који се пођеднако добро сназлази на филм, телевизији, у позориссту.

Додаје и да очекује да ће се сви вакцинисати, јер ће морати, па ће онда сви моћи да иду свуда, што би свима олакшало живот.

"Бар колико видим овде, Аустрија цхе то фино да притегне... Претпостављам да ће се све проширити по Европи, па ће доћи и код нас. На крају крајева, мораћемо се некако са свим овим изборити. Или да се све ово заустави, или да ми научимо да ззивимо са тим. Да идемо даље, да ззивимо нормално, да се чувамо, али да ззивимо како треба, јер живот мора да се настави", рекао је Милошевић.

Додаје да се у Србији, без обзира на смањене капацитете, позорисста раде, глумци не престају, представе се играју, публика долази.

Признаје да је, ипак, корона вирус успорио реализацију неких пројеката.

"Успорило нас је, каснимо две године, али шта да радимо. То је ванредно стање, као рат, изван наших могућности и ми то не мозземо да контролишемо. Али, ту смо, здрави, за сада је све у реду", додаје.

Позориште, поручује, мора да опстане, а да цхе тако и бити, каже да има доказе, јер - публика масовно долази на представе.

"Десило се да су се људи, када је корона све зауставила, масовно пребацили на интернет. ЗЗивот је постао онлајн. И сви су мислили да ће позориссте да трпи због тога. Међутим, не... Луксуз је гледати човека уживо и зато су позорисста пуна, зато имамо толико премијера и зато где год видим, ко год да гостује, има доста публике", рекао је Милошевић.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи