Читај ми!

Награда за животно дело књижевнику из Беча

На "Петим Дринским књижевним сусретима" 16. октобра, у Дому омладине у Зворнику, у Републици Српској, на којима је учествовало 55 аутора из српских земаља и иностранства, додељена је награда за животно дело књижевнику из Беча Петру Милатовићу Острошком.

Истовремено је објављена његова 41 прва по реду, књига поезије „Из пера Пера од Острога" у издању издавачке куће „АСоглас" из Зворника која је уједно и организатор Дринских књижевних сусрета.

Награду за животно дело Петру Милатовићу Острошком уручио је Дејан Спасојевић, главни и одговорни уредник издавачке куће „АСоглас" који је у образложењу одлуке истакао Милатовићев књижевни, публицистички, научни и преводилачки рад, као и његово ангажовање на плану одбране српских виталних интереса у расејању од 1989. године у ери најгоре медијске сатанизације српског народа у светским медијима, што је, подсетио је Спасојевић, Милатовић урадио одржавши преко 1300 предавања у свим државама у свету, као и организовањем 200 масовних српских демонстрација испред америчке амбасаде, седишта ОЕБС-а, аустријског Парламента у Бечу.

Петар Милатовић Острошки члан је Удружења књижевника Црне Горе, аустријског удружења писаца, немачког удружења књижевника, стални члан Матице српске у Новом Саду, председник Удружења књижевника "Горски видици" у Црној Гори и уредник онлајн часописа "Словословље" у Бечу.

Примивши ово високо признање Петар Милатовић Острошки је, између осталог истакао:

„Ова награда ме обавезује на даља прегнућа и достигнућа у оној мјери у којој то будем хтео, смео и умео. Чини ми част што ову награду добијам на угледној манифестацији „Дрински књижевни сусрети", јер је ова књижевна манифестација стекла велики углед у свим српским земљама и у расејању. Награде нас не уљeпшавају, него осмишљавају. Мој успјех није да ја успијем, него да сви успију."

Бројна публика са одушевљењем је прихватила Милатовићеве савете који су плод 60-то годишњег бављења књижевним радом, почев од 1961. године кад је, као дванаестогодишњак, добио прву награду на књижевном конкурсу радија у Подгорици, а од бројних савета треба издвојити следеће:

- Не пишите да би живјели од писања, већ живите да би писали;
- У писану реч уносите душу да би вас прихватиле душе читалаца;
- Ако хоћете да успете напишите књигу која још није написана;
- Кажу да постоје три правила за успјешно писање, а нико не зна која су то правила, зато их ви осмислите и читаоцима објасните;
- Не заборавите да је у књижевности највеће савршенство, у ствари, најсавршенија једноставност!
- Сваку књигу почните на тај начин што ћете прву реченицу у књизи написати тек после последње написане реченице у истој књизи;
- Савијте се над књигом да би усправно корачали.

Ове Милатовићеве мудре речи одушевиле су све присутне на петим Дринским књижевним сусретима у Зворнику.

Ово је трећа награда за животно дело које је добио Петар Милатовић Острошки. Претходно је у Београду 2013. године добио награду за животно дело "Академије Иво Андрић", затим ове године у Јагодини коју му је доделио Књижевни клуб у Јагодини 7. октобра и сада у Зворнику, а поред ових, Милатовић је добитник још 28 угледних књижевних награда.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво