Читај ми!

На вези са Српским сити клубом

Српски сити клуб из Лондона прилагодио се новонасталој ситуацији везаној за ковид епидемију и искористио предности интернет повезивања. На вези су са сународницима из целог света, а припремају се и за 14. Месец српске културе, који би требало да буде одржан у фебруару 2022. године. Детаљније од Наташе Кочиш, председнице Српског сити клуба.

Почетак 2020. године се није превише разликовао од других, а пандемија је била тек по који редак у новинама на који већина нас није обраћала пажњу. Сходно томе, планиране активности и 12. по реду Месец српске културе у Великој Британији имале су уобичајену форму, уз дозу благе панике да све прође како треба. Ми, Српски сити клуб, били смо у фази планирања нових дешавања за остатак године и размишљања како спровести у дело неке од увек амбициозних, али по нашем мишљењу важних, активности. Били смо у преговорима са доста замимљивих појединаца и организација, али смо хтели да се свему посветимо од марта месеца, након завршеног Месеца културе. 

Већ почетком фебруара 2020. године вести су почеле да попримају озбиљнији тон, а сцене из Шпаније и Италије су деловале као неки филм Б продукције у који нисмо могли да поверујемо. Почетком марта је било јасно да су се ствари промениле, а крајем месеца је то било и потврђено увођењем веома оштрих мера у целом Уједињеном Краљевству. Све то је имало великог утицаја на рад свих активних организација и појединаца у Уједињеном Краљевству, па тако и нас. Свет се променио из корена, приоритети су били окренути наглавачке, а појединачно смо сви покушавали да разумемо шта се заправо дешава и да се заштитимо пред налетом невидљивог непријатеља који је газио све пред собом.

То је значило да су све активности пале у други план, и да нико од нас није нити желео нити могао да се сконцентрише на било шта друго. Када је постало јасно да су уобичајена дружења и дешавања дефинитивно немогућа за организацију на неодређено време, ми у Клубу смо почели да размишљамо како да се поново активирамо.

Зум (Zoom) је постајао све популарнији, а ми смо, као и многи други, схватили велики потенцијал те платформе, јер је то омогућило да се досегне до људи који су због, рецимо георграфске даљине, врло често изостајали са организованих догађаја. Осим тога, Зум платформа је омогућила спајање са појединцима и организацијама по целом свету, што је допринело успостављању бољих веза. Свет се чинио ближи.

Зато смо одлучили да свој фокус усмеримо на серијал „На кафи са...", кој је био осмишљен да представи најуспешније стручњаке који раде у Уједињеном Краљевству и Србији, и публику упозна са тренутним дешавањима у областима из којих долазе. До 2020. године смо успели да доведемо и угостимо јако занимљиве госте укључујићи Милицу Делевић, Даницу Вученић, Лазу Кекића, Дениса Кифа, Андрју Бриџена, Ољу Бећковић, Милоша Милосављевића, Зорана Кесића, и многе друге.

На Зум платформи 2020. године су прва три догађаја била на тему гласања српске дијаспоре, а гости су били Бојан Клачар (ЦеСИД), Павле Димитријевић (ЦРТА) и Милан Антонијевић (Фондација за отворено друштво). Нама, као заједници која није могла да оствари своје гласачко право 2020. године, је тај дијалог био од изузетног значаја, али и чињеница да су ти разговори спојили наше организације по свету које такође сматрају да је дискусија на тему гласања у иностранству потребна.

Затим су уследили догађаји са, између осталих, Биљаном Степановић, Стеваном Филиповићем, др Миланом Крстићем, Лазаром Џамићем, Татјаном Дражиловић, др Жарком Требјешанином, Александром Нинковић Ташић, судијом Миодрагом Мајићем, Машом Михаиловић, Жељком Мирковићем, Мајом Барчот, Дејвидом Ландсманом и Весном Голдсворти.

Сви наведени догађаји су доступни на Јутјуб (youtube) каналу Српског сити клуба (Serbian City Club - YouTube), и омогућили су занимљиве дискусије и указали на нека нова сазнања, али и публици приближили веома важне теме о наслеђу, важности дијалога, богатству нашег културног добра које морамо сачувати од заборава, значају билатералних и мултилатералних односа, разумевању, стрпљењу, и огромном таленту и приликама које као појединци, организације, али и држава треба да искористимо.

Летос су у Уједињеном Краљевству укинуте ковид мере и сада су омогућена окупљања већег броја људи, мада сви брижно пратимо нови раст позитивних случајева. Нисмо сигурни да ли ће то значити да ћемо следећих месеци ипак моћи да почнемо да организујемо дешавања уживо, али знамо да наш рад, али и рад других организација у Уједињеном Краљевству неће стати и да се сви већ увелико спремамо за обележавање 14. по реду Месеца српске културе у фебруару 2022. године.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи