Читај ми!

КУД "Бранко Радичевић" из Беча сија посебним сјајем

КУД "Бранко Радичевић" из Беча, угостио је протеклог викенда познатог кореографа Велимира Аговског из Београда.

"Чланови КУД-а имали су прилику да науче игре из околине Пирота које ће увежбати до наредне прилике, када чувени кореограф поново доће са новом кореографијом", рекла нам је Радмила Максимовић, председница Клуба, истичући да јој је задовољство што се налази на челу КУД-а, који сваким даном постаје све бројнији.

„Наиме, имамо играче различитог узраста: пачиће( од 5-7 година), малу групу (7-11 година), средњи ансамбл, (11-17 година) и први ансамбл (17 до 33 година). Планирамо да оформимо и групу ветерана, јер је велика заинтересованост од стране родитеља и свих оних који желе да науче игре из завичаја. Пробе фолклора су уторком и петком, а први ансамбл вежба сваке недеље. Кореограф је, као и свих ових претходних година, Боривоје Капетановић. Упис нових чланова је могућ уторком и петком од 18 часова, у просторијама КУД-а на адреси Gudrunstrasse 133b, у десетом бечком округу", подвукла је председница КУД-а.

Истакла је да је ново руководство Заједнице српских клубова, на челу са Луком Марковићем, реновирало просторије и да су радови трајали од 9. септембра 2020. године до 7. маја 2021. године. Посебно се захвалила Клубу пензионера, на чијем је челу Драгутин Петковић, који је помогао да се простор уреди на савремен начин и да засија посебним сјајем, како о томе говоре сви они који посете ово значајно културно место.

Иначе, КУД „Бранко Радичевић" је у просторијама Заједнице српских клубова од 1984. године и сви активисти се, заједно са председницом и члановима њене породице, труде да сви буду задовољни и да се осећају као код своје куће. Поседују 14 кореографија и за сваку имају прикладне ношње, на шта су изузетно поносни.

„У децембру ове године, пре него што почне распуст и обележавање католичког Божића, организоваћемо приредбу у свечаној сали, на којој ће наступити играчи различитих узраста. Деца се радују што ће имати прилику да покажу родитељима и свим заинтересованима, шта су до сада научили. Концерт КУД „Бранко Радичевић" предвиђен је за 12. март 2022. године у сали Lengendfeldgasse у 12. бечком округу," наставља Радмила Максимовић, а о детаљнијем програму концерта правовремено ће информисати јавност.

Према њеним речима, КУД „Бранко Радичевић" одлично сарађује са КУД „Бора Станковић" и АСКД „Вилхелмина Мина Караџић". Предвиђено је заједничко обележавање Дана Светог Саве, када ће Клуб читалаца „Мина Караџић", заједно са децом, полазницима фолклора, на достојанствен начин, свечаном приредбом, обележити овај заначајан српски празник и школску славу, о чему је детаље програма договорила са проф. Светланом Матић, председницом АСКД „Вилхелмина Мина Караџић".

Питали смо и играче, младе полазнике, како се осећају у КУД „Бранко Радичевић".

Нађа Мандић игра у средњој групи и каже да је презадовољна: „У почетку сам плакала, док нисам научила прве кораке, али сада сам се одлично уклопила. Моја мама је гардероберка, а ја се дружим са другарицама које овде играју и када немамо пробе", рекла нам је насмејана Нађа. Додала је да јој се свиђа друштво у Клубу и да обожава да игра Моравац. „Срећна сам што са мном овде игра и моја другарица Сара. Чим сам почела да играм, након два дана сам наступила на бини. Био је то одличан осећај", искрена је Нађа.

Славица Тодоровић, бака Алене Зарић, која игра у пачићима и средњој групи, напомиње да је атмосфера у КУД-у пријатна, да су сви фини и да има осећај као да се сви познају већ дуги низ година. Алена каже да је у Клубу добро друштво, да у њему игра и њен кум Никола Бојић. Похвалила нам се да јој је бака купила хаљину за игру и да највише воли да игра „Моравац".

Никола Бојић је подвукао да игра већ две године и да га највише одушевљава пријатељство, забава и учење нових корака и игара. „Посебно ми се допадају игре из околине Пирота. Веома сам узбуђен када изађем на бину", закључио је Никола. Његова рођена сестра Мија каже да је срећна што игра са братом и да воли да пева и игра уз речи „Ја брдом, брдом, а девојка долом долом."

И док деца изражавају задовољство боравком, дружењем и игром, председница Радмила Максимовић, заједно са родитељима, планира да у наредном периоду обележава и прославља дечје рођендане, што ће атмосферу учинити још бољом.

„Деца су наше богатство и наша радост. Због њих све ово радимо на најбољи могући начин", закључила је Радмила Максимовић са осмехом на лицу.

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи