Читај ми!

Почеле са радом нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта Српског образовно-културног центра Св. Јелена Анжујска – "Школа српског језика на Малти", и то на четири локације: Викторија (Гозо), Аура, Гзира и Бирзебуџа.

Српка деца широм Малте од сада ће имати прилику да уче о својој отаџбини Србији из школских клупа док ће њихов напредак бити праћен под будним оком наших посвећених учитељица: Кристине Китић, Драгане Дувњак и Маје Маринковић, као и координаторке пројекта Јелена Јабланов Максимовић.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон пожелео је малишанима и учитељима срећан рад следећим речима:

„Нашим ђацима, полазницима прве допуске школе српског језика на Малти, желим срећан почетак рада. Сигуран сам да ћете сазнати много лепих ствари о вашој отаџбини и да ћете одлучно савладати прелеп и милозвучан српски језик."

Представници Српског образовно-културног центра Св. Јелена Анжујска захвалили су се Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на финансијској подршци, пожртвованом оцу Ристи Горанчићу, пароху малтешком Српске pравославне cркве, који је обезбедио простор за наставу али и дивним родитељима, који су препознали значај учења матерњег језика и у великом броју уписали своју децу.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону недавно је донела Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре а који се тичу Подршке оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори у укупном износу од 20 000 000 динара. За функционисање 4 допунске школе српског језика на Малти обезбеђено је 4 800 000 динара.