Читај ми!

"Карате чудо Илија Јорга", РТС Свет, 18.55

Емисија "Карате чудо Илија Јорга" у фокусу има дела редовног професора Медицинског факултета Београдског универзитета (у пензији) Илије Аље Јорге, који је био и остао синоним за највећег мајстора каратеа на Балкану, Европи и у свету.

Он је први, поред неколико Јапанаца - светских карате величина, као творац сопственог стила Фудокан добио звања СОКЕ, тј. мајстор каратеа 10. дан, а са 80 година држи семинаре у преко 100 земаља чланица Светске фудокан карате федерације, поставши и генерал Козачке гарде (Гвардије), јер деценијама обучава и све групације козака.

Али овај мултиталентовани прегалац у свом новобеоградском атељеу ваја велелепне фигуре (нпр. Ивану Шпановић...), а објавио је и књигу басни, припрема збирку поезије, дуго је тренирао балет, а изгледну каријеру универзитетског професора и хирурга заменио је каратеом.

Поред наведеног, он се бави изучавањем српске историје и винчанским писмом, док се на карате шампионатима Европе и света пева српска спортска химна за коју је он написао речи...

Илија Јорга у Светло уписан и - за сва времена, каже аутор ове емисије и од 1980. његов ученик и следбеник и сам старији мајстор каратеа Владан ракић, који наставља дело свог великог узорника ("Сенсеиа - Великог учитеља"), за шта је из његових руку добио и Сертификат Светске фудокан карате федерације.

Реприза емисије у 02.07 на РТС Свет.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво