Читај ми!

Месец српске културе у Москви

Месец српске културе, други пут организован у Москви, траје од 1. до 30. октобра, и то у Библиотеци страних књижевности.

Центар за словенске културе посетила је виши саветник Aмбасаде Републике Србије у Руској Федерацији Снежана Павловић, поводом почетка Месеца српске културе, који траје од 1. до 30. октобра.

Ово је други Месец српске културе чији су догађаји посвећени и самој Србији и њеном духовном сродству са Русијом.

У овом периоду читаоци и гости Библиотеке моћи ће да се упознају са српском књижевношћу, музиком и визуелном уметношћу, уроне у атмосферу Балкана и лично се састану са преводиоцима и истраживачима који популаризују српску културу у Русији.

У оквиру месеца српске културе у просторијама библиотеке ће бити организоване дискусије са преводиоцима српске културе, научницима и лекторима.

Стручњак за српски језик Наталија Стариковскаја говориће о уметничком свету Горана Петровића, преводилац Сергеј Гловјук ће презентовати своје искуство превода савремене српске поезије, а Јевгенија Шатко ће уприличити литерарно путовање по Балкану.

Гости библиотеке виртуелно ће посетити Руски дом у Београду, најстарији културни центар у иностранству, отворен 1933. године.

Важан догађај биће међународни Округли сто, на којем ће се говорити о преводу словенске поезије „Верност и тачност...шта је важније у уметничком преводу".

А кључни догађај месеца - отварање уметничких изложби посвећених сликарству, вајарству и српској народној уметности, биће отворен 14. октобра у 18 сати. Атмосферу ће употпунити концертни програм у којем ће учествовати вокални ансамбл Жуте крушке и фолклорна група Завичај.

Дешавања ће бити организована на тргу Библиотеке страних књижевности и онлајн.

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво