Читај ми!

ТВ минијатуре на РТС Свет: "20 година "Огледала"" и "Ритам бечких бубњева"

Данас на РТС Свет у 18.55 погледајте ТВ Минијатуру посвећену двадесетогодишњици излажења чикашког часописа "Огледало", ауторке Мирјане Раичевић Тасић, а одмах потом, у 19.08 емисију "Ритам бечких бубњева" о нашем музичару, џез бубњару Владимиру Костадиновићу.

Ове године обележава се двадестогодишњи јубилеј популарног и радо читаног часописа "Огледало", основан 2001. године у Чикагу. Тим поводом Славица Петровић, дугогодишњи уредник једног од најомиљенијих листова српске дијаспоре у Америци, говорила је за РТС Свет.

Огледало се дистрибуира у неколико савезних америчких држава. Доступан је и онлајн, тако да и наши људи у матици могу читати свако ново издање.

Две деценије излажења Огледала, доказ је да је читалачки аудиторијум прихватио овај занимљиви магазин, што свакако потврђује веома добро осмишљен уређивачки концепт.

Иако је током вишедеценијског живота у Америци, веома често долазила у матицу, Славица је у Београд дошла после две и по године. Њен боравак у Србији није био само она насушна потреба коју имају сви наши људи који живе у расејању, да се дође у отаџбину и буде са блиским људима, већ и могућност да присуствује манифестацијама које су одржане у протеклом периоду: Фестивали у Нишу, Врњачкој Бањи и на Златибору, где је десети пут одржан Међународни фестивал спортског филма, о чему нам је испричала своје утиске.

И осим тога што је дугогодишњи уредник Огледала, она је била иницијатор одржавања Фестивала српског филма у Чикагу, који ће се ове, 2021. године одржати осми пут, и који полако постаје већ традиционална манифестација.

Ова енергична и шармантна жена, у разговору ће нам открити и како је постала чувена "Госпођа министарка" на сцени српског аматерског позоришта "Мира Сремчевић" у Чикагу...

Реприза емисије у 22.35 на РТС Свет.

Аутор емисије мр Мирјана Раичевић Тасић

  ТВ минијатуре: Ритам бечких бубњева

Владимир Костадиновић је бубњеве одабрао још као дете, схвативши да га занимају више од математике и физике.

Није се зауставио на њима већ се бави и компоновањем. Живи у Аустрији дуже од две деценије и наступа широм света са великим џез именима. У Београд је дошао да би учествовао на снимању албума наше џез диве Јелене Јововић. Баш у току њиховог заједничког рада у студију, ми смо му одузели мало времена и разговарали о музици, о школовању у Београду и Грацу, и о животу у Бечу.

Реприза емисије у 02.35 на РТС Свет.

Аутор Тијана Паунковић

 

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара