Читај ми!

За наставу српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. На конкурсу који је био расписан од 22. јула до 06. августа 2021. године за суфинансирање пројеката из области наставе – Подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори пристигло је десет предлога пројекта српских удружења, организација и Епархија Српске Православне Цркве из Аустрије, Малте, Холандије, Норвешке, Руске Федерације, Јужноафричке Републике и Шпаније.

Средства у укупном износу од 20.000.000 динара намењена за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре који имају за циљ: чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, а који се могу сврстати у област - подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојена су за:

-СПКД Просвјета Аустрија, Просвјетина школа српског језика, 4.250.000 динара,

-Српски едукативно-културни центар Света Јелена Анжујска Малта, Школа српског језика на Малти 4.800.000 динара,

-Епархија западноевропска СПЦркве - Servisch Orthodoxe Kerk in Nederland, Креативне радионице на српском језику за децу 2.000.000 динара,

-НПО Центар за међународну сарадњу „Руско-балкански дијалог", Допунска школа српског језика у Москви и Санкт Петербургу 5.250.000 динара,

-Епархија западноевропска СПЦркве - Iglesia ortodoxa serbia Parroquias españolas, Креативне радионице на српском језику за децу у Шпанији и Португалији 3.700.000 динара.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон ће, у име Министарства спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, потписати уговоре о суфинансирању са изабраним корисницима, у којима ће се уредити међусобна права и обавезе у циљу реализације одобрених пројеката из ове одлуке.