Читај ми!

Фестивал цркве Свети Ђорђе у Висконсину

У цркви Свети Ђорђе, у Стејт улици, у америчком граду Расин у Мичигену одржан је фестивал, а прикупљена средства биће уложена у поправку степеништа и других радова.

Да ли бисте, када чујете како говори, погодили да је Милић Димитријевић рођен и цео живот провео у америчкој савезној држави Висконсин? Не само то, планира и да се, како каже, врати у Србију.

Димитријевић је председник Црквеношколске општине цркве Свети Ђорђе у Стејт улици у граду Расин, близу језера Мичиген, око сат времена северно од Чикага. Обично се дода и назив улице јер у месту у ствари постоје две истоимене српске цркве, па се на овај начин прецизира локација. Ово је иначе једна од четири српске парохије у Висконсину.

Димитријевић је поздравио госте на годишњем српском фестивалу.

"Прошле године смо прескочили фестивал, нисмо га имали, због вируса и свега што је било. Али ове године је било како треба и срећни смо због тога", каже Димитријевић.

Каже да је рођен у Кеноша Висконсин.

"То је један градић на граници Илиноја и Висконсина. Ту сам се родио. Мој тата је дошао овде 1972. године из једног мало села Лис, између Лучана и Гуче. Ми смо Драгачевци пореклом, и то је нама центар света."

Свештеник у цркви је Драган Митровић. Каже да ће средства прикупљена на фестивалу бити уложена у поправку степеница и друге радове.

"Видимо овде пуно пакета, да ли је то нека лутрија?", питамо оца Драгана.

"Tо је лутрија, коју први пут организујемо ове године. Углавном за те лутрије није утрошен ниједан цент. Све су донације и поклони од разноразних бизниса овде из Висконсина и околине, тако да је то и један од начина да црква заради мало новца", каже отац Драган Митровић.

Успех фестивала овде у цркви Светог Ђорђа на Стејт улици у месту Расин, Висконсин радује све чланове парохије јер желе да се очува дугогодишња традиција ове цркве.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи