Читај ми!

Србија на изложби у Дубаиу: Од Винче до аватара будућности

Виша саветница премијерке Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за "Експо 2020 - Дубаи" Ана Илић изјавила је да ће представљање Србије на светској изложби Експо 2020 Дубаи под слоганом "Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност" спојити наше корене старе 7.000 година са футиристичким виђењем света креативног тима. Она је рекла да креативни тим Србије предводе професионалци из платформе "Србија ствара".

Светска изложба ЕXПО 2020 Дубаи одржава се од 1. октобра до 31. марта, а Илић наглашава да се винчанска култура о којој се мало зна и код нас и у свету, нашла у средишту инспирације нашег креативног тима за представљање Србије у Дубаиу.

"Винча је у далекој историји била оно што је Дубаи данас. Поглед у иновативну будућност цивилизације. Метал је први пут обрађиван баш у Винчи. Тамо је на модеран начин организована пољопривреда...Стварали су градове...Бело брдо је било франкфуртски аеродром неолита, вишеспратницама и развијеном културом живљења. Генерално, Винча је било мирнодопско друштво које није ратовало, а бавило се развојем културе" казала је Илић.

Идеја да се повежу модерна поимања токова винчанске цивилизације, са проналсцима српских научника као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Милутин Миланковић, али и данашњим визијама српских креативаца расутих по свету, за Илић је одличан оквир да се Србија представи као поднебље из којег долазе паметни људи са визијома које мењају свет.

"Намера нам је да упознамо свет са нашим људима који су позитивно утицали на развој човечанства. Зато смо изабрали Винчу као прво исходиште креативних потенцијала у Србији и спојили је са актуелним идејама наших креативаца од којих ће по нека можда изнова мењати свет", казала је Илић.

Према њеним речима Павиљон Србије на светској изложби Еxпо 2020 Дубаи биће импозантан и у њему ће на 2.000 квадрата бити изузетно уникатно представљање Србије у Дубаиу.

Она објашњава да је павиљон замишљен као временска капсула који спаја векове иза нас и визионарску будућност.

"Везујемо кључне теме из Винче као што су храна, пољопривреда, друштво, људи, индустријска револуција, екологија, креативност, развој урбаних средина са обликовањем Србије и света у будућности кроз инфографике, анимације и различита креативна решења Лазара Бодроже нассег креативног директора", казала је Илић.

Павиљону Србије у Дубаиу свако ће моћи да приступи виртуелним путем.
"Кроз веб сајт и WР апликације, креирајући сопствени аватар, сваки човек на свету ће бити у прилици да се прошета кроз наш павиљон у Дубаиу", рекла је Илић.

Она је најавила и бесплатне чартер летове за домаће привреднике ка Дубаиу.

"Фокус нашег представљања у Дубаиу је продубљивање економске и политичке сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима и партнерима из целог света. На светској изложби Еxпо 2020 Дубаи учествује 192 земље. Зато смо у сарадњи са Привредном комором Србије обезбедили најбоље околности за учешће наших привредника у Дубаиу", рекла је Илић.

Додаје да ће читав спрат у Павиљону бити посвећен искључиво бизнису и да се нада да ће на тај начин привући и нове инвестиције.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи