Читај ми!

Летовање за најмлађе са КиМ

Девету годину заредом, француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово" организује летовање на мору за 42 деце из косовских енклава.

Дечаци и девојчице из Косовске Каменице, Босце, Стрелица, Кололеча, Беривојца, Кузмина, Прилужја, Радева, Батуше и Лепина боравеу Тивту, где су стигли у суботу 31. јула после путовања дугог 14 сати. Овде су први пут у животу угледали море и открили чари купања.

„Ова година је била веома бурна на Косову и Метохији, са много напада и претњи на српски народ и зато је одмор далеко од посебно тешке свакодневице више него потребан деци. Овде ће малишани први пут у животу уживати у распусту на мирном месту и осећати се слободно и безбедно. Њихова срећа да буду седам дана на летовању је велика онолико колико је мени драго да се после годину дана паузе због короне, поново дружим са децом и пријатељима са Косова и Метохије", изјавио је Арно Гујон, председник хуманитарне организације Солидарност за Косово.

Поред плаже, на коју иду сваки дан, деца уче да пливају и баве се спортским и уметничким активностима. Овај програм, који ће трајати 7 дана, биће обогаћен крстарењем по Бококоторском заливу и обиласцима знаменитих места са приморја Црне Горе.

Овај пројекат се од 2012. реализује у сарадњи са рашко-призренском Епархијом која је одабрала малишане по социjалним критеријумима.