Читај ми!

Десанка Максимовић у кливлендском врту

Кишног недељног поподнева 11. јула откривена је нова биста у Српској културној башти у Кливленду, у америчкој држави Охајо.

Старатељ кливлендске Баште Србије и почасни конзул Србије у Охају Алекс Мачески претходно је најавио да ће у том врту јавности бити представљена и освећена трећа женска скулптура, биста песникиње, професорке књижевности и чланице Српске академије наука и уметности Десанке Максимовић.

На постаменту бисте је између осталог записано да "њен рад наглашава праштање, саосећајност и љубав", што је у сагласју са крилатицом Кливлендских културних башти "Мир кроз узајамно разумевање".

По речима Маческог, израда ове статуе је била нешто скупља од претходних, највише због песникиног препознатљивог шешира. Да би се обезбедила средства за обогаћивање и одржавање Баште, он сваке године организује донаторски "Српски голф излет". Тако је и било и дан пре откривања Десанкине бисте.

До сада су у Башти постављене скулптуре Петра I Карађорђевића, Петра II Петровића Његоша, Николе Тесле, Михајла Идворског Пупина, Милутина Миланковића, Милеве Марић, Вука Стефановића Караџића, Стевана Стојановића Мокрањца и Надежде Петровић, а биста велике поетесе је десета.

Српска културна башта је отворена 5. октобра 2008. на иницијативу управо Алекса Маческог, раније издавача, председника и главног извршног директора "Плејн дилера", највећих новина у Охају, а након што је Југословенска културна башта 1990-их враћена Словенији.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи