Читај ми!

Срби воле да троше

Куповна моћ Срба у Аустрији, Немaчкој и Швајцарској је од 23.600,00 до 40.700,00 евра по особи. Они који живе генерацијама у овим земљама више не одговарају класичном клишеу "гастарбајтера", јер су се током протеклих пет деценија интегрисали у локалне средине и развили у атрактивну циљну групу за српску привреду.

Ради се о циљној групи до милион људи са годишњом куповном моћи од ЕУР 23.600,00 до ЕУР 40.700,00 по особи, која воли да троши и од којих неки већ у 3. и 4. генерацији живе у најразвијенијим индустријским нацијама и део су тамошњих друштава високих перформанси. Ови подаци објављени су на порталу statista.com, глобалној бизнис дата платформи број један у свету.

Куповна моћ у овим земљама мери номинално расположиви нето приход становништва, укључујући државне накнаде попут накнада за незапослене, дечије додатке или пензије и доступна је за трошкове живота, потрошњу или уштеду. Куповна моћ је, уједно, и најчешће коришћени показатељ потенцијалне потрошње.

Из тог разлога дијспора која живи у Аустрији, Немачкој и Швајцарској и која је емотивна по питању земље из које долази или потиче и радо проводи одморе и празнике у Србији, може знатно утицати на развој локалне привреде.

Као високоплатежни крајњи купци они су спремни да потроше више новца на шопинг, путовања, провод и забаву, али и да улажу у некретнине и покрећу бизнис у Србији. Најважније је пронаћи прави пут до те циљне групе и уверити их у производе, услуге и понуде које гарантују поузданост, квалитет и најбољу услугу.

Велику куповну моћ дијапоре у овим земљама, доказује и званични податак НБС (Народне банке Србије) о дознакама из Аустрије, Немачке и Швајцарске, које су 2019, пре пандемије KОВИД-19, износиле ЕУР 1,89 милијарди, што је 54,09% укупних дознака из целог света у тој години (ЕУР 3,5 милијарде). Реални износ је знатно већи, с обзиром на неформалне канале слања новца у Србију аутобусом, преко пријатеља и на сличне начине.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи