Читај ми!

Традиционални српски црквено-народни сабор у Грабовцу

Велики црквени празник Светих апостола Петра и Павла, који Епархија будимска Српске православне цркве традиционално обележава црквеним народним сабором у Манастиру Грабовац, на југу Мађарске, окупио је у недељу, 18. јула, велики број припадника српске заједнице у тој нама суседној земљи.

На овогодишњи празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла, у српском Манастиру Грабовац, основаном 1587. године, свету архијеррејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ сремски Василије, уз саслуживање епископа ђулског Силуана, из Румунске православне цркве, епископа аустралијско-новозеландског Силуана, епископа будимско-темишварског Лукијана, затим архимандрита Атанасија из Бугарске православне цркве, игумана Манастира Гргетега архимандрита Доситеја и бројних других високих свештеника.

Поздрављајући све присутне госте и домаћине ове свечаности епископ будимски Лукијан је посебну захвалност упутио амбасадорки Босне и Херцеговине (БиХ) у Будимпешти Биљани Гутић Бјелици на њеном залагању и посредовању у реализацији Пројекта Нове галерије макета српских манастира, њих десетак, а за који су средства обезбеђена захваљујући српском члану Председниства БиХ Милораду Додику.

Након свете литургије, коју су појањем увеличали чланови Хора при вождовачкој цркви Светог Константина и Јелене из Београда, и уз диригентску палицу професора са Београдске богословије Бранка Тадића, приређена је и богата трпеза љубави.

Славске дарове за ову годину припремила је породица Петра Крунића из Калаза, а кумства за наредну годину прихватио се Милан Ђурић из Будимпеште.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи