Читај ми!

Завршен Летњи камп за српску децу из региона

Летњи камп за српску децу из региона, у организацији и под покровитељством Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине, као и народне посланице у Скупштини Републике Србије Сање Лакић, завршен је прошле недеље пријемом деце код председника Републике Србије Александра Вучића.

Летњи камп за српску децу из региона, у организацији и под покровитељством Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине, као и народне посланице у Скупстини Републике Србије Сање Лакић, завршен је прошле недеље пријемом деце код председника Републике Србије Александра Вучића.

Први овогодишњи Летњи камп за српску децу из региона у трајању од шест дана, од 04. до 09. јула, који се спроводио у Београду и Новом Саду, и који је угостио 44 деце узраста основне школе из више места са подручја Северне Далмације и федералног ентитета у Босни и Херцеговини, према речима самих организатора успешно је завршен.

Изражавајући задовољство успешно завршеним Кампом као и, како је сама рекла, сјајним утисцима саме деце учесника овог културно/образовног дружења, народна посланица у Скупштини Републике Србије Сања Лакић је нагласила да је основни циљ манифестације да деца ојачају свест о свом националном идентитету, да се увере да матица брине о њима и да постоје људи који их воле и којима је стало до њих.

Подсећајући да је ранијих година већ организовала и спроводила сличан летњи камп, са сличним програмом али пре свега за српску децу са подручја Хрватске, Лакићева је појаснила да се овога пута ради о намери да се ова манифестација подигне на знатно виши ниво и да ови кампови обухавате српску децу из свих земаља региона.

Током трајања кампа деца су имала прилику да посете и велик број важних државних установа и институција, да обиђу неке најважније музеје, споменике културе и туристичке атракције и да на тај начин сазнају нешто више о својој прошлости, односно српској историји и култури.

Говорећи о делу активности кампа који се одвијао у Београду Лакић је издвојила важну посету коју су деца имала Народном музеју, Београдској тврђави, затим пријем од стране заменика градоначелника у Старом двору, као и посету Министарству спољних послова где их је лично примио сам министар Никола Селаковић, а потом и супруга председника државе Тамара Вучић која им је омогућила посету Музеју дипломатије.

Као најважније посете које су овом приликом приређене за децу полазнике кампа јесте пријем код патријарха српског Порфирија, у Храму Светог Саве, као и веома важан пријем све деце и других учесника кампа, у завршном делу манифестације, од стране самог председника Републике Александра Вучића, у Вили `Мир`, нагласила је Лакићева.

О делу активности кампа који се одвијао у Новом Саду говорио је директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило који је истакао да је намера била да `децу упознамо и са туристичким потенцијалима Новог Сада, са природним лепотама Фрушке горе али и са новосадским и војвођанским институцијама`.

`Летњи камп је прошао одлично и ми као организатори смо задовољни`, рекао је Ћутило истакавши да по реакцијама малишана, посебно када се могла видети и покоја суза при растанку последњег дана, да су и они изузетно задовољни и да су нас већ питали када ћемо поново организовати сличан камп`.

Поручујући да ће се камп свакако одржати и следеће године, јер је намера да он постане традиција, Ћутило је истакао да је крајња намера да се у њега укључе српска деца из свих земаља региона како би ово постао један велики регионални камп у Републици Србији`.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво