Читај ми!

Ин мемориам - Рајко Корња, Темишвар (1969 - 2021)

Пре два дана, на велики хришћански празник Ивањдан, изненада нас је напустио наш пријатељ и сарадник, новинар и публициста, промотер слободног и професионалног новинарства Рајко Корња, један од најпознатијих Срба млађе генерације у Румунији.

Корња је рођен у Новој Молдави, у румунском округу Карас-Северин, уз обалу Дунава. Након завршеног образовања у Српској гимназији Доситеј Обрадовић у Темишвару, дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду. Титулу доктора наука стекао је на Западном универзитету у Темишвару, са тезом `Језик мржње - медијско изражавање за време рата у бившој Југославији.

Осим што је радио као новинар у српским и румунским медијима у Румунији, годинама је сарађивао и са нашим Програмом за дијаспору РТС-а, па га најчешће памтимо по сјајним причама-прилозима за емисију `Србија на вези - регион`, о актуелним дешавањима везаним за живот и рад српске заједнице у Румунији.

Био је активан и у Савезу Срба у Румунији, пре свега као дугогодишњи директор медија и главни и одговорни уредник недељника `Наша реч`, као и магазина `Нови темишварски весник`.

Када је реч о медијској каријери треба рећи да је био успешан не само као телевизијски новинар већ и као новинар и уредник у писаним медијима, али и као сниматељ, реализатор и телевизијски продуцент. Аутор је већег броја значајних документарних филмова, о српском вековном трајању на подручју данашње Румуније, као аутор више књига, публицистичких дела, пре свега везаних за област медија.

Осим ангажмана у медијима на српском језику Корња је био веома ангажован и успешан и у самим румунским медијима, тако да је био члан Управног одбора румунског јавног сервиса, у својству представника мањина, затим главни и одговорни уредник Информативне редакције Регионалног румунског јавног сервиса, са седистем у Темишвару, затим и директор Првог програма румунске националне телевизије (ТВР1). Оснивач је Савеза новинара из медија етничких мањина у Румунији.

Увек је са поносом причао о својој супрузи Лији и ћеркама Тијани и Александри.

За неке људе сазнамо колико су били велики и важни тек када оду. Тако је и са Рајком Корњом.

Почивај у миру драги наш пријатељу и нека ти је вечна слава.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи