Читај ми!

У Андрићграду изложба "Србија и Срби - трајање и памћење"

У оквиру традиционалног обележавања Видовдана, у Галерији "Петар Лубарда" у Андрићевом институту у Андрићграду, синоћ је отворена изложба "Србија и Срби - трајање и памћење", коју је приредио Државни архив Србије.

Изложбу чини избор докумената која сведоче о најзначајнијим догађајима из историје Србије и српског народа од 14. до 20. века.

Поставка обухвата документа о историји Срба у различитим епохама - из историје српске средњовековне државе, у периоду под османском влашћу, затим у борби за ослобођење, обнову и изградњу српске државе, стицању пуне независности, као и судбини српског народа у два светска рата.

На изложби, чији су аутори Јелица Рељић, Александар Марковић и Мирослав Перишић, биће представљен и историјат Срба у Трсту, а биће изложена и поједина документа из историје Срба у Дубровнику.

Уводни део изложбе чини текст Иве Андрића о значају архива и архивских докумената.


У оквиру обележавања Видовдана, на Византијском тргу у Андрићграду свечано је откривен споменик блаженопочившег патријарха Павла, рад академског вајара Љубомира Лацковића.

"Скулптура патријарха Павла је мој поклон Андрићграду. Споменик је висок 1,7 метара и радио сам га два месеца. Велики ум и душа су на месту где вековима трају материјални трагови неких великих људи. Андрићград је место где идеје и дух треба да трају, као и љубав према животу", рекао је уметник.

Уручена је и "Велика награда Иво Андрић" академику и књижевнику Миловану Данојлићу. 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво