Читај ми!

Девет година музеја Реганових

Биљана Реган и њен супруг Џон настављају са исписивањем нових страница своје фолклорне бајке. У недељу, шестог дана јуна, прославили су девету годишњицу од оснивања неформалног музеја етно-предмета са простора Балкана у Мериленду, САД.

Ову свечаност у њиховој кући у Силвер Спрингу увеличали су, као и сваког пролећа, верни сарадници и пријатељи, укључујући и госте из Амбасаде Србије, који их ни у најгоре пандемијске дане нису напуштали.

Поставка ношњи, накита и других вредних старина из Биљанине богате збирке имала је одговарајући ред, а слично је било и са јеловником. Све у знаку завичаја, предања предака и завета потомака. Попут неке невидљиве руке распрострла је љубав према коренима ћилим свакојаких шара по дому и дворишту. Они који су били присутни веле да су атмосферу скупа зачинили и породични пас Џинџер, пој цврчака и шумови осталих питомих становника околног зеленила.

Корпус Биљаниних активности у циљу промоције јужнословенске баштине обједињен је називом Удружењe за очување балканске традиције и културе у САД. Кроз њега Биљана сарађује са бројним појединцима и организацијама из матице и расејања, увећава фонд личне ризнице, а успут брижно пописује и класификује.

Оне који би да о настанку ове колекције сазнају више, могу да у наставку зборника емигрантских прича "Зашто смо отишли", који је под именом "На раскрсници" приредила Гордана Петковић Лаковић, прочитају и кратку аутобиографију Биљане Реган "Ваљда је то моја судбина".

Наредне, 2022. године, Биљана и Џон обележиће јубилеј: деценију постојања музеја, али и брачне заједнице Реган.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво