Читај ми!

Попуштање мера, српско коло поново у Бечу

Попуштање мера у Аустрији и постепен повратак нормалном животу омогућили су српским друштвима да наставе са неговањем српске културе и традиције у дијаспори.

Српска културно-уметничка друштва у Аустрији искористила нова епидемиолошка правила да се после 16 месеци поново окупе.

Манифестацију “Са традицијом и културом заједно у будућност - први кораци”, која је окупила културно-уметничка друштва из целе Аустрије која негују српску традицију и културну баштину, организовао је Аустријски савез српског фолклора (АС СФ).

Председник АС СФ-а Александар Станковић рекао је да је одржавање концерта после дугих 16 месеци строгих епидемиолошких мера веома важно и да су успели захваљујући доброј организацији и истрајности.

“"Било је питања да ли ће бити могуће организовати догађај тако рано, али успели смо. Ово је изузетно важно за поновно враћање у живот, за осмех ове деце, окупљање клубова и наставак нашег рада. Сви се радујемо"”, рекао је Станковић.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић је истакао да је концерт само први чин окупљања наших грађана који живе у Аустрији после 16 месеци. Како је додао, и сам наслов манифестације даје снаге сваком клубу да наставе да раде и даје импулс даљем окупљању и повезивању грађана са ових простора у Аустрији.

"“Велико ми је задовољство да будем међу нашим људима. То је осећај који ми је недостајао претходних годину дана"”, рекао је Родић.

Истакао је и да га пуна сала радује и чини убеђеним да ће клубови радити и више него до фебруара прошле године, када је корона вирус све зауставио.

"“Не само да ће неговати традицију, играње, већ и културу, и то не само из Србије, већ свуда где живе Срби, из РС, Црне Горе, БиХ, где се људи Богу моле са три прста, где се чује Оче наш", рекао је Родић.

Ни председници српских клубова нису крили задовољство концертом, сагласни да је свима, а деци посебно, потребно дружење, смех, игра, што у протеклих годину и по дана нису имали.

Важно је, додају, што су чланови друштава и током периода закључнасти желели да се окупе, друже, да долазе на пробе, поштујући мере, што је, ипак, било немогуће. Све до претходног викенда.

Како кажу у клубовима, није било осипања чланства, чак је на почетку, после пандемије, одзив деце и родитеља био је већи него раније.

Кореограф Српског културног центра “Мокрањац” Милорад Руњо рекао је да су му недостајали аплаузи, пробе, игра.

"Пандемија је нанела штету у свим сферама, па и културно-уметничким друштвима, али за нас је то био велики крах. Немогућност окупљања, играња, друззења, певања нас је пореметила, требаће време да се друштва опораве”", сматра Руњо.

Додаје да је изгубљена једна до две генерације, што ће морати радом да се надокнади.

На концерту су наступили ансамбли из готово целе Аустрије, Беча, Форалберга, Горње Аустрије, Доње Аустрије, Салцбурга, који су окупили велики број деце.

Готово до последњег тренутка било је неизвесно хоће ли концерт бити одржан, али дозвола је стигла пар дана пре манифестације.

На коцерту су, између осталих, наступили ансамбли најстаријег српског клуба у Аустрији, “Јединство”, који је прошле године прославио пола века постојања, затим два најуспешнија и најмногољуднија друштва КСД “Бамби” из Беча, СКЦ “Мокрањац”, “Острог” из Линца, “Опанак” из Салцбурга, “Завичај” из Тулна, “Јован Јовановић Змај” из Фелдкирха….

Представили су песме и игре из Горње Ресаве, Јасеница, игре из Димитровграда, славске обичаје из околине Бујановца…, а публика их је наградила огромним аплаузом.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара