Читај ми!

Попуштање мера у Швајцарској

Швајцарска полако, али успешно превазилази кризу изазвану коронавирусом. Након годину и четири месеца, свакодневни животи појединаца се полако враћају у нормалу. Мере које су из недеље у недељу биле прилагођаване, неретко пооштраване током протеклих месеци, полако попуштају, али уз опрез и могућност враћања корак назад, уколико дође до новог погоршања ситуације.

Закључно са 15.06.2021. године, у Швајцарској је потврђено нешто више од 701.000 случајева позитивних на коронавирус, док је 10.864 умрло од последица болести.

Попуштање мера нарочито радује Србе у Швајцарској. Распрострањени од Санкт Галена на североистоку, до Женеве на југозападу, Срби су увек проналазили начине како да кроз многобројна удружења и клубове сачувају традицију и језик који их повезују. Наши сународници су се, и током најтежих момената пандемије у Швајцарској, када су на снази биле најригорозније мере, сналазили како да остану у контакту једни са другима, али и са матицом. Све више се упражњавао „онлајн" начин комуникације који је умногоме помогао да се превазиђе период у ком је важила забрана окупљања.

Млади образовани Срби у Швајцарској су однедавно пронашли још један центар окупљања, Српско академско удружење, али је криза изазвана короном направила застој и у његовом деловању.

Марко Ћорић, председник удружења каже:

„И поред забране окупљања коју су увеле швајцарске власти, руководство удружења је заједничким напорима и великом агилношћу, осигурало нормално функционисање. Брзо смо се адаптирали и догађаје почели да одржавамо дигиталним путем. Оног тренутка када су власти дозволиле окупљање у ограниченом броју, трудили смо се да нађемо локацију на којој бисмо могли да угостимо наше чланове. Нама је лична размена информација са нашим члановима и пријатељима удружења јако битна, због чега нас радује попуштање мера."

Швајцарска Конфедерација је темељно приступила проблему решавања кризе изазване коронавирусом. Одлуке су превасходно доношене на кантоналном нивоу, али је Савезна влада неретко постављала и мере које су важиле за целу државу. Два пута је изгласано тотално закључавање, док је свако попуштање мера ишло веома постепено. Од 18.01. ове године, када су нови сојеви коронавируса детектовани у Швајцарској, „home office" је био обавезан за све сфере делатности у којима је без већих потешкоћа могућ рад од куће. Међутим, због повољне епидемиолошке ситуације, Савезно веће је одлучило да од 31.05. „home office" преиначи из обавезе у препоруку за све компаније које спроводе периодична тестирања у складу савезне стратегије интегрисане у кантонални програм тестирања. Самим тим, повратак на посао „лицем у лице" требало би да се одвија постепено и усклађено.

Пандемија је нанела видљиве финансијске губитке у готово свим сферама. Угоститељски сектор је, како у целој Европи, тако и у Швајцарској, забележио пад пословања. Новим попуштањем мера крајем маја угоститељски објекти поново могу да услужују госте у затвореном простору. Ипак, треба имати у виду да постоје одређени услови који морају да буду испоштовани: прописана дистанца, не више од четири особе за столом и сви гости морају да оставе своје контакт податке. Такође, није неопходно да се објекти затварају у периоду од 23.00 до 6.00, јер је ноћни рад поново дозвољен. Ово посебно погодује млађим генерацијама, које су са нестрпљењем дочекале да ноћни живот поново буде могућ. Српски клубови и удружења у Швајцарској се посебно радују чињеници да су дозвољене и приватне прославе, које су биле неизоставан део културног живота Срба у Швајцарској.

Уметници су такође имали тежак период иза себе. Наш познати уметник на класичној гитари, добитник престижних награда и признања у Европи, Војин Коцић каже:

„Попуштање мера од 1. јуна је свакако донело промене у сфери уметности и дало нову наду уметницима. Музичарима у Швајцарској је поново дозвољено музицирање пред публиком уз поштовање епидемиолошких мера: у затвореном простору до 100, а на отвореном до 300 посетилаца, не рачунајући уметнике на сцени. Исто тако, и организација великих догађаја са преко 1000 посетилаца је дозвољена, али уз далеко оштрије мере, међутим организатори оваквих догађаја морају најпре да затраже специјалну дозволу од кантона. Због лепших временских услова, већег броја публике и лакших епидемиолошких правила, све више организатора се одлучује на организацију уметничких догађаја на отвореном. Осврнуо бих се на занимљиву, али и контроверзну тему, а то је коришћење ковид сертификата које је влада представила 19. маја и 4. јуна.

Мишљења сам да, посебно за уметнике, сертификат игра важну улогу за међународна путовања и гостовања. У јасно дефинисаној прелазној фази и уз практичну употребу, сертификати могу олакшати организовање одређених врста културних јавних догађања, као што су велики концерти са симфонијским оркестром. Са друге стране разумем и организаторе који одбијају да организују догађаје само за „сертификовану" публику, јер поседовање сертификата не сме да доведе до културног искључења одређених група људи, на пример, младих који се још увек нису вакцинисали. Видећемо како ће се убудуће конкретизовати правила, а до тада ће публика, која је жељна музике, а и уметници наступа, заједно успети да уживају на концертима, уз поштовање тренутних епидемиолошких мера. Због недостатка музицирања пред публиком током пандемије, ја сам пре свега био посвећен педагогији и раду са младим уметницима у Швајцарској. Указана ми је велика част да од следећег семестра предајем класичну гитару студентима на Академији музичке уметности у Цириху, на којој сам до 2017. године и ја успешно студирао."

Поред уметности, и спорт је претрпео велике губитке на глобалном нивоу. Забране одржавања спортских манифестација које су биле планиране у најкритичнијим периодима пандемије, многе спортске организације су скоро довеле до финансијског колапса. Уз попуштање мера, али и поштовање одређеног ковид протокола за јавне догађаје, професионални тимски спортови могу несметано да се одржавају на отвореном.

Шеф развоја Европске атлетске организације са седиштем у Лозани, Марко Васић, на тему тренутних дешавања у европској атлетици каже:

„Највећа штета је у одсуству спортских догађаја, како за професионалне атлетичаре, тако и за аматере, који су део нашег спорта кроз тркачки покрет, маратоне и трке генерално. Европска атлетика, као и многе друге међународне спортске федерације, осигурава своје шампионате од финансијских ризика, што је био случај са 2020. годином. Поставља се велико питање како ће спортске федерације наставити од 2021. године, јер су овакви ризици ван понуђених оквира осигуравајућих кућа. Иако је дошло до попуштања мера у већини европских држава, имајмо у виду да сваки догађај мора да има јасан ковид протокол, који је значајно строжији од општих санитарних мера, што подразумева чешће тестирање, прављење кластера, групни карантин. Највећи изазов је и даље избећи карантин за тимове по повратку у матичне земље. У протеклом периоду није било Европских шампионата у Швајцарској, али је било састанака, на које су долазиле делегације из страних земаља у Швајцарску. Тада смо тражили посебне дозволе и изузећа од генералних правила за чланове делегација који су долазили из трећих земаља. Велико интересовање спортиста широм Европе за вакцинацију је дало ветар у леђа поновном одигравању спортских манифестација."

Имунизација становништва у Швајцарској је попримила широке размере и веома је популарна. Иако се одвија на добровољној бази, препорука швајцарских власти је да се што већи број грађана вакцинише како би се избегао прошлогодишњи сценарио. Подсећања ради, прошла година, а делимично и ова, била је изузетно оптерећујућа за здравствени систем Швајцарске.

Др мед. Милена Митраковић, специјалиста радиологије у Инсел болници у Берну, осврћући се на сам почетак избијања пандемије у Швајцарској, подсетила је да се корона вирус појавио у кантону Тићино, у фебруару прошле године.

„Број инфицираних се нагло повећавао, а ширење болести на север, упркос почетним мерама превенције и заштите, није могло бити спречено. Убрзо након тога, Министарство здравља Швајцарске је прогласило ванредно стање и донет је Правилник о мерама за борбу против ковида 19. У поређењу са претходним седмицама, број заражених и хоспитализованих пацијената је мањи. Број смртних случајева је такође у паду, док је број тестираног становништва константан. Болнички капацитети су на задовољавајућем нивоу, тако да се полако растерећује како државни, тако и приватни болнички сектор. Кад су у питању вакцине, Министарство здравља Швајцарске је усвојило такозвани трофазни модел вакцинације становништва.

У првој фази се вакцинишу све здравствено угрожене старосне групе, у другој добровољно пријављено становништво, док се у трећој фази у будућности очекује комплетна вакцинација становништва. Вакцинација је на добровољној основи и спроводи се, уз претходно заказивање, са двема одобреним вакцинама - Модерна и Фајзер (Pfizer/BioNTech). До сада је вакцинисано 27,8% укупног становништва. Од 14. јуна су почели да се издају дигитални ковид сертификати који омогућавају становништву лакше кретање у земљи, путовање у иностранство, посете спортским дешавањима и одласке у клубове." Као и у већини земаља, трошкове вакцинације сноси здравствено осигурање које је у Швајцарској обавезно. Иако су до сада само две наведене вакцине у оптицају, све говори у прилог томе да ће ускоро и трећа, Астра-Зенека, добити све потребне дозволе од Сњиссмедиц-а који је надлежна наџорна институција за медицинска средства и уређаје.

Можда и најактуелнија тема у швајцарским медијима су ковид пасоши. Ковид сектификати за вакцинисане, опорављене и тестиране се издају у папирном и електронском облику, а обе варијанте садрже испис података у читљивом облику и QР-коду, са електронским потписом Савезне владе. Важење ковид сертификата је 180 дана од дана ревакцинације.

Све ово упућује да се криза изазвана корона вирусом ближи крају. Већина европских земаља користи сличне методе по питању доношења и попуштања мера. Ипак, свака држава, па тако и Швајцарска, има одређене специфичности у начину доношења и спровођења одлука. У Швајцарској је конкретно на кантоналном нивоу решавано питање одржавања курсева у школама, где спада и Српска допунска школа. Почетком ове календарске године, догодило се друго „закључавање", које је било изазвано појавом нових сојева вируса. Самим тим, у многим кантонима сви курсеви који не спадају у обавезну наставу, као што је и Српска допунска школа, морали су да пређу на „онлајн" модел. Текућа школска година се ближи крају, а мере које су све релаксираније, дају наду да ће се следећа школска година одвијати као и пре корона кризе.

Оно што припаднике српске дијаспоре посебно радује јесу мере које се односе на рад цркава и верских заједница. Црквени живот у Швајцарској је умногоме живнуо како су мере попустиле, јер је са 50, број присутних на богослужењима повећан на 100. Српске црквене општине у Швајцарској су увек окупљале велики број наших сународника на прославама значајних верских празника, чије организовање ће убудуће бити знатно лакше.

Швајцарска Конфедерација ради на даљој релаксацији мера, што ће додатно олакшати живот становника ове алпске земље.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи