Читај ми!

Ћирилица је моје писмо

На конкурсу "Дани ћирилице", које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије уврстило у Календар републичких смотри, учествовали су и ученици допунске школе на српском језику из покрајине Баден-Виртемберг. На овогодишњу тему конкурса "Слобода", своје радове послало је укупно 2116 ђака из Србије и 335 ђака из Републике Српске, Словеније, Француске, Немачке, Италије, Јужне Африке, Енглеске, Аустралије...

„Желели смо да мотивишемо децу да активно учествују у чувању своје културне баштине, посебно језика и писма. Што се тиче заграничја и расејања, желимо да поручимо, да где год данас живели, ви сте наша браћа и сестре, наша деца, наша породица. И због тога вам с љубављу,  шаљемо поруку: Где год да си, памти ко си!", каже поводом двадесетогодишњице одржавања ове међународне културне манифестације, Вера Секулић, председник удружења "Дани ћирилице" и организационог одбора Сабора.

У јакој конкуренцији, ученици допунске наставе на српском језику покрајине Баден-Виртемберг имали су изузетно успешно учешће и освојили награде и похвале. За ликовни рад „Иницијал" у категорији ученика од 5. до 8. разреда, Никола Блажевић, ученик 5. разреда српске допунске школе у Штутгарту, наставнице Татјане Поповић, освојио је 3. место. 

О томе колико јој значи награда и то што Никола иде у српску допунску школу, као и од кога је наследио таленат за цртање, Николина мама поносно каже:

„За нашу породицу, која је са Николом и Луком већ трећa генерацијa у Њемачкој, веома је битно да дјеца похађају српску допунску наставу, не само због језика и писма, већ и због очувања и подизања свести о српској култури и традицији. Школа пружа могућност да деца упознају и своје вршњаке са којима се друже и мимо школе у различитим спортским, музичким, научним и фолклорним  удружењима. Што се тиче Николиног талента, рекла бих да је таленат наследео од мог тате, Николиног деде Лаке Гуслов, који је веома лијепо цртао и иако није био професионални уметник, био је мајстор цртања. Никола је иначе, још као предшколац волио да црта и да своје емоције изражава цртежима. Веома је и музикалан, свира виолину. Осим српске школе, цртања и музике, Никола воли и спорт, тако да поред школских обавеза тренира фудбал и тенис. Желим да искористим ову прилику да кажем да се ми као породица захваљујемо дивним наставницама Татјани и  Валентини, вероучитељима Марку и Милици, свештеницима Храма Сабора Срба Светитеља и Савету родитеља Српске допунске школе у Штутгарту. Хвала свима вама за ангажовање и могућности које пружате деци да кроз дружење чувају језик и наше светиње".

Еминентни жири препознао је литерарни и креативни потенцијал наших ученика и доделио им прегшт похвала. Похвале су добили: Елена Теразино, 3. разред - Манхајм, Катарина Кичема, 4. разред - Хајделберг, Сања Вошкар, 8. разред - Хајлброн и Кристина Попов, 2. разред - Манхајм, ученици наставнице Ксеније Гаћиновић, затим Јована Иветић, 8. разред - Ајслинген, Мила Цветановић, 6. разред - Кирхајм, Ана Трипковић, 4. разред - Ројтлинген, Анастасија Ивановић, 5. разред - Зинделфинген, Лаура Дел Регно, 3. разред - Калв, ученици наставнице Наташе Миленковић; Огњен Михајловић, 1. разред - Фојербах и Дана Банић, 2. разред - Гибел, ученици наставнице Јоване Кнежевић и Александар Петровић, 3. разред - Нојгеројт, ученик наставнице и координатора допунске наставе на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг Татјане Поповић. Његова мајка, Лидија Петровић, такође не крије радост:

„Драго ми је да похвале за Александров труд и рад стижу управо из моје драге Србије, јер сам емотивно везана за своју земљу и пресрећна што је наш син такође везан за њу. Захваљујући томе, као и његовој учитељици која му у Српској допунској школи даје ветар у леђа, резултати су видљиви."

У складу са темом конкурса „Слобода", слободно се може рећи да су ученици допунске школе на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг својим успешним учешћем и освојеним наградама и похвалама, још једном показали колико воле српски језик и своју домовину, и тако још једном промовисали своју српску школу и рад наставника ангажованих од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, који се заједно са родитељима ученика, радују и поносе њиховим резултатима.