Читај ми!

"Ово није сан" поручује својим делом уметница Марија Баришић из Швајцарске

Да уметност нема граница и да није немогуће стварати и остварити се у иностранству, а уједно остати активан и у земљи из које потичемо, својим примером указује Марија Баришић, чланица Удружења ликовних уметника Урош Предић из Швајцарске.

Након учествовања на Београдском Fashion Weeku 2015. године, са кога је читав продајни приход донирала Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака НУРДОР, ове године, Марија је поново активна у домену дизајна као учесник Бијенала таписерије у Београду. Упркос отежавајућим околностима због светске здравствене ситуације, дубоко инспирисана и мотивисана темом "Сновано", Марија се прикључила већ пет деценија истрајној поставки Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), организованој од стране секције за текстил и савремено одевање, али и успела да посети исту.

За традиционално, 24. Бијенале таписерије, које се ове године одржава у Великој галерији Дома Војске Србије од 25. маја до 26. јуна, УЛУПУДС је мотивисао своје уметнике да сновањем праве основу за остварење својих снова и покушају да вежу нити за небо, да повежу прошло, садашње и будуће и покажу сновано-сањано-створено.

Можда и мало пркосећи наслову изложбе, својим асемблажом "Ово није сан" Марија Баришић износи на видело своја најдубља и најинтимнија осећања у граду у коме она заснивају своје дубоко корење.

"Конкурсом за ову дивну изложбу део мене се враћа у Србију, где желим активније да излажем и стварам. Бијенале је један велики сусрет, на коме сам видела драге колеге из прошлости, обрадовала се да излажем са својим некадасњим професорима и упознала рад талентованих младих стваралаца", изјавила је Марија.

Марија Баришић дипломирана је дизајнерка. Поред рада за проминентну модну кућу Швајцарске "Манор", годинама ствара и излаже у домену сликарства и текстила. Дугогодишња је чланица најстаријег српског Удружења ликовних уметника Урош Предић Швајцарске (УП). Истовремено Марија је остала чланица Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). Иницијатор и члан је многих групних и самосталних изложби, као и уметничких пројеката у Швајцарској, Србији и Аустрији.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи