Читај ми!

Конференција младих из дијаспоре: "Јасеновац и наша култура сећања"

Организација Теслин народ и Млади Теслине научне фондације (ТНФ) из дијаспоре организују онлине конференцију о усташком концентрационом логору Јасеновац. Конференција почиње 22. априла 2021. у 17.30 по источно америчком времену, а 23.30 по српском времену.

Сви заинтересовани конференцију "Јасеновац и наша култура сећања" моћи ће да прате на Јутјуб каналу Теслиног народа: https://m.youtube.com/channel/UC2iD3Ir35vCc4RDPefMZI9A

На овој конференцији имаћемо прилику да се упознамо са размишљањима младих људи у дијаспори о геноциду учињеном над Србима од стране хрватских усташа у концентрационом логору Јасеновац, али и другим логорима у НДХ током Другог светског рата.

Да се не заборави - у мају 1941. усташе су најавиле три циља:

1. Трећина Срба у Независној Држави Хрватској биће прекрштена у католичку веру
2. Трећина ће бити протерана из НДХ
3. Трећина ће бити убијена

Конференција ће бити на српском и енглеском језику.

Конференцију ће водити бриљантна млада дама, Јулијана Пандуревић из Канаде коју памтимо по томе што је организовала велику акцију за потписивање Петиције о Јасеновцу у вези са пројекцијом филма "Дара из Јасеновца" и недобронамерном критиком која је објављена у "Лос анђелес тајмсу". Петицију је до сада потписало преко 35.000 људи.

Јулијанини саговорници биће млади из разних крајева света: Шведске, Канаде, Америке и Србије.

Млади Срби дијаспоре ће се трудити да пренесу сећања својих предака о страдањима Срба. Они ће се борити да се ови стравични злочини над српским народом никада не забораве. Бориће се за правду и истину, трудиће се да испричају целом свету да се у једној маленој земљи догодио страшан злочин према стотинама хиљада људи српског народа, а о коме се на жалост, врло мало зна и пред којима западна јавност често затвара очи.

Конференција ће се одржати 22. априла, на дан када је концентрациони логор Јасеновац неофицијелно затворен.

 Учесници конференције:

Александар Ћосић, рођен у Београду, живи у Атланти, ГА. Мајка му је из Београда, а отац из Рашке. Ради као Mortgage Underwriter, играо колеџ кошарку у САД-у. Он је прави патриота и промотер "културе сећања".

Миа Милановић, рођена у Торонту, родитељи су јој из Фоче. Завршила мастер архитектуре на тему угрожених манастира и цркава на Косову и Метохији. Многи чланови њене породице умрли су у Јасеновцу. Миа је свој живот посветила залагању за наше људе. Причала је са нашим људима на Косову, да би осетила њихов бол и дала им глас.

Радомир Јовановић, мастер политиколог за еколошку политику, рођен у Крагујевцу, а живи у Београду. Оснивач и члан УО Центра за међународну јавну политику из Београда. Бави се и хуманитарним радом и помаже српској деци са Косова и Метохије.

Стефан Коњевић, рођен и живи у Гетеборгу, Шведска. Његови су из Козарске Дубице. Завршио факултет политичких наука и економије и тренутно студира мастер европских студија. Веома га интересује политика, поготово на Балкану, и има планове да се укључи као волонтер на предстојећим изборима у Републици Српској 2022. Многи чланови његове породице убијени су у Јасеновцу.

Димитри Ракас, рођен и одрастао у Хамилтону, Канада. Први пут у Србији је био 2017. Он каже: "Не значи да нисам био јако везан за српску културу пре тога... увек сам био. Од рођења." Родитељи су му из Војводине (Бачка Паланка и Пригревица близу Сомбора). Димитри је веома активан у српској цркви, води недељне дискусије на мрежи о православним хришћанским темама (звани Наш Крст) и веома је цењен омладински лидер у српској заједници у Хамилтону. 

Анђела Лађевић, рођена у Вршцу. Завршила политичке науке-међународне односе у Београду и сада је на мастер студијама у САД-у. Она верује да је знање моћ, и нада се да ће нове генерације ипак радити ствари другачије и боље. Њен прадеда с очеве стране убијен је у Јасеновцу.

Александар Ђуричић, рођен у Загребу, живео у Петрињи и наравно у родном селу Стрмену. Преселио се као мали у САД у октобру 90-те у Чикаго, а сада живи са супругом, Александром, у Индианаполису. Дипломирани политиколог и доктор права, тренутно ради као лиценцирани адвокат у Индијани и Илиноји. Александар је председник српско-америчке лидерске конференције (Serbian American Leadership Conference). Његови преци су сви, на неки начин, прошли страхоте усташтва и Јасеновца, а деда му је преживео логор и дан данас је жив.

Јулијана Пандуревић, рођена у Торонту, Онтарио, пореклом из Сарајева и Вршца. Завршила преводилачки факултет, тренутно студира новинарство. Ради као директор за омладину и односе са дијаспором за Теслин народ/Теслине научне фондације (ТНФ). Њен сан је да подели са светом, невероватну и храбру причу о Србима. Многи чланови њене породице убијени су у НДХ.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво