Читај ми!

Завршена рестаурација вредних сентандрејских књига

Драгоцене богослужбене књиге из 16. и с почетка 17. века (које представљају репрезентативна српска издања из збирке старих штампаних књига) ових дана враћене су из Новог Сада у Сентандреју (Мађарска).

Сарадња Српског црквеног музеја у Сентандреји са Рестаураторском радионицом Библиотеке Матице српске почела је још 2008. године, када је, између осталог, урађена рестаурација и чувеног Октоиха првогласника из 1493/1494. године. Поменута богослужбена књига прва је ћирилична књига на словенском југу, једна од највише коришћених у Српској православној цркви, а изашла је у Црнојевића штампарији под сводовима Цетињског манастира.

Октоих првогласник има 269 листова (538 страна), штампан је на папиру у две боје (црвена и црна), у стилу је ренесансе и украшен иницијалима и заставицама. Штампање и украшавање урадило је седам монаха под будним оком јеромонаха Макарија, у Ободској штампарији. Ова штампарија позната је као Штампарија Црнојевића и као прва јужнословенска ћирилична штампарија, а Октоих првогласник је прва књига која је у њој одштампана. На њој је рађено годину дана, а уписано је да је завршена 4. јануара 1494. До данас је сачувано десетак примерака овог издања, а један од њих власништво је Музеја Епархије будимске у Мађарској.

Поред Октоиха, 2019. године рестаурисане су још три старе богослужбене књиге, а прошле, 2020. године, у Новом Саду комплетно су обновљене још четири из збирке старих штампаних књига. Један примерак Саборника (који је штампан у Венецији 1538. године, у радионици Божидара Вуковића), један Псалтир, издање Бартоломеа Гинамија из 1638. године и Псалтир из радионице Викентија Вуковића из 1546. године. Оба псалтира су штампана, такође, у Венецији, док је четврта рестаурисана књига - Четворојеванђеље, из 1552. године везана за радионицу Тројана Гундулића и штампара јеромонаха Мардарија из Београда. Све ове богослужбене књиге, коришћене вековима, сада су добиле нове корице и обновљени су сви оштећени листови.

После Рукописног фонда, најзначајнији књижни фонд у Музеју Епархије будимске је збирка старих штампаних књига - која броји 36 драгоцених издања. Пре неколико година све ове књиге су прегледане, урађена је рестаураторска експертиза, направљена је пројектна документација и утврђена динамика рестаураторских радова на њима.

Током прошле и ове године већ је обновљено укупно осам старих уникатних богослужбених књига из овог фонда. Пошто нису сва издања из овог фонда у лошем стању (има књига које захтевају само мању корекцију), постоји реална могућност да се скрати динамика уговорених радова на рестаурацији, и да се у једној календарској години (вероватно) обнови и осам до десет издања.

Помоћ стручњака Библиотеке Матице српске Музеју Епархије будимске значи огромну подршку, а да би представила раскош рестаурисаних издања, ова сентандрејска музејска установа планира да приреди једну изложбу у склопу које ће се презентовати обновљени примерци старих богослужбених књига.

Нема сумње да ће поставка привући велики број заинтересованих љубитеља старина, али у реализацији приредбе реч има и пандемија (короновируса), која упркос пооштреним заштитним мерама и поодмаклој вакцинацији у Мађарској - и даље онемогућава одржавање културних манифестација.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи